Logo

Gulve - brug af skabeloner til vinylgulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Man kan anvende en papirskabelon af rum med en usædvanlig facon eller med adskillige forhindringer som vejledning til at tilskære vinyl til gulvbrug. Papirskabelonen skabes ved at overføre det nøjagtige omrids af rummets vægge og andre relevante genstande til papiret. Man kan anvende den type papir, der normalt bliver solgt som underlag under tæpper; som alternativ kan man tape flere stykker af andre papirtyper sammen.
Tag mål ud fra rummets længste punkter, og husk, at et eventuelt mønster bør gå bort fra døren. Inden arbejdet påbegyndes udbedres eventuelle skader på bestående trægulve, og de dækkes med træfiberplader; betongulve glattes om nødvendigt ud.
Det er generelt bedst at anvende et klæbemiddel til at fastgøre vinyl i badeværelser (og andre vådrum, såsom køkkener), da dette vil udelukke, at der kan trænge vand ind under kanten af vinylen.
En skabelon gør det nemmere at skære vinylen til, så den passer ind i rum med flere forhindringer - f.eks. toiletter og søjlehåndvaske på badeværelser.
Man kan nemt komme til at forskubbe papiret ved et uheld, mens man skærer det til. Dette kan undgås ved f.eks. at bruge bøger eller andre tunge genstande til at. holde papiret på plads indtil det er skåret til og tapet fast, så skabelonen kan tegnes.

1. Skær papiret til, så det nogenlunde svarer til rummets facon, idet der lægges omkring 5 cm til hver af kanterne til senere tilpasning. Hvis det er nødvendigt at bruge to eller flere stykker papir, tapes de sammen. Lav blyantsstreger hen over samlingerne, således at papirstykkerne kan sættes rigtigt sammen igen, hvis de skulle gå fra hinanden.

2. Brug en saks og en hobbykniv til at skære papiret til, så det er ca. 1 cm mindre på hver led end selve rummet, og skær omkring de relevante forhindringer i en lignende afstand. Den nøjagtige afstand er ikke vigtig, men den skal være mindre end den klods, der skal anvendes i trin 3. Brug tape til at fastgøre papiret til gulvet.

3. Begynd i et hjørne og hold en træklods med en bredde på mellem 25 og 50 mm godt ind imod væggen med en blyant ind mod den anden side. Tegn en streg på papiret, idet klodsen skubbes rundt langs væggen. Brug den omkring alle relevante forhindringer, og vær omhyggelig med at klodsen ikke forskubber sig. Hold klodsen i samme retning hele tiden.

4. Ved vandrør anvendes klodsen som hjælp til at tegne et kvadrat med samme bredde som røret. Tegn de streger, der går vinkelret på væggen, og marker derefter afstanden ind til væggen. Brug en passer til at tegne en cirkel inde i kvadratet.

5. Læg vinylen fladt ud på gulvet i et andet (større) rum med den rigtige side opad, og fastgør papirskabelonen oven på den ved hjælp af tape. Anvend derefter træklodsen (i samme stilling som før) til at tegne en streg på vinylen, idet der arbejdes udad fra stregen på papiret. Alle omrids skal overføres, herunder også vandrørenes omrids.

6. Skær vinylen til med en hobbykniv. Hullerne til vandrør skæres ud ved hjælp af et kort stykke af den samme slags rør (brug en fil til at lave en skarp æg på indersiden af rørets kant, men sørg for ikke at reducere diameteren). Læg et snit fra eventuelle huller ud til vinylens kant, således at vinylen kan skydes omkring forhindringerne.

7. Anbring vinylen i rummet. Rul halvdelen af vinylen bagud og spred klæbemassen ud i overensstemmelse med brugsanvisningen. Derefter lægges vinylen tilbage på plads, og eventuelle bobler fejes væk med en kost. Gentag dette i rummets anden halvdel. Hvis der ikke anvendes klæbemasse, skal der bruges dobbeltklæbende tæppetape.

8. AfSlut arbejdet omkring søjlerne ved at klemme en vandtæt forseglingsfuge rundt langs kanten af dem, idet fugepistolen holdes i en vinkel på 45°. Dette vil både forsegle kanten og skjule eventuelle grove kanter på vinylen. For anvisninger omkring installation af tærskellister, se: Gulve - vinylgulve
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.612 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her