Logo

Hafnerkeramik

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hafnerkeramik

Ovnkakel med relieffigur formentlig Isabella af Portugal. Nürnberg ca. 1540.

 

En betegnelse for brugskeramik hovedsagelig krus og ovnkakler med bly- eller tinglasur. De dukker op i Schweiz og Tyskland i 1300-tallet, og de schweiziske varer er for det meste udført i majolikateknik med flere farver. Man har valgt at påmale dekorationerne i stedet for at lade sådanne stå i relief. I Tyskland derimod, er tidlig h. med monokrom blyglasur, det kan være grøn, brun eller gul, og her lægges vægten på reliefdekorationer. På et tidspunkt overtager tyskerne schweizernes majolikadekoration, som de påfører reliefarbejderne, men da det malede i forbindelse med reliefferne giver et uroligt billede, forlader man atter metoden.
Ikke mindst de tyske ovnkakler med de rige renæssancerelieffer er bemærkelsesværdige; man har her arbejdet med mytologiske, bibelske, allegoriske og heraldiske motiver, ligesom man har afbildet nogle af datidens stormænd. Fremstillingen er som på billedskærer arbejderne med figurerne fremtrædende indrammet i en triumfbue. Mange af motiverne er hentet fra de såkaldte kleinmestres værker.
H. fremstilledes bl.a. i Nürnberg, Koln, Schwarzwald, Schlesien, Sachsen, Lübeck og Østrig. De eksporteredes vidt omkring og bl.a. er kakler heraf fundet i betydelige mængder under udgravninger af gamle bydele her i landet. - H. har sin storhedstid i 13-, 14- og 1500-tallet, men aflæggere deraf findes helt op i 1700-tallet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.521 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her