Logo

hollandsk renæssance

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Arkitekturstil omkring 1600 med upudsede teglstensflader og detaljer i sandsten på portaler, vinduesindfatninger og gavle

Hollandsk renæssance-arkitektur: Charlottenborg på Kongens Nytorv i København

 

Arkitekturstil omkring 1600 med upudsede teglstensflader og detaljer i sandsten på portaler, vinduesindfatninger og gavle.

 

Artikel billede

 

Renæssancen var en stilperiode i Sydeuropa i tiden ca. 1300-1560 og i Danmark ca. 1500-1650, kendetegnet ved en genopdagelse og imitation af antikkens formsprog og proportionslære, herunder klassiske søjleordner, rundbuen, symmetrisk facadeopbygning og skulpturel dekoration.

 

I Danmark ses næsten altid varianten hollandsk renæssance, der adskiller sig meget fra den italienske renæssance ved sine røde eller gule teglstensmure, kobbertage og -spir samt rige udsmykning med sandstensornamenter og volutter. Tænk blot på Rosenborg- og Frederiksborg Slot.

Artikel billede

Frederiksborg Slotskirke


Middelalderlige stiltræk såsom spindeltrapper i trappetårne (modsat ligeløbstrappen) og asymmetriske facadekompositioner var udbredt helt op til ca. 1650. Borgerhuse var næsten altid udført i bindingsværk og havde ofte en gavlkvist. Der findes dog en håndfuld fornemme undtagelser, f.eks. Jens Bangs Stenhus i Aalborg og borgmestergården på Amagertorv i København. Interiørerne præges af mørke farver, gobeliner, kassettelofter i træ, loftsmalerier og panellerede vægge, f.eks. Christian IVs vinterstue på Rosenborg Slot.

I renæssancen opføres desuden en stor mængde herregårde, primært i røde mursten, rundt om i landet til adelsstanden. Mange af disse bygninger udtrykker endnu middelalderlige stiltræk, men der ses en langsom tilnærmelse til renæssancens ideal om symmetri i anlæggene. Herregårdene Lystrup ved Fakse og Voergård i Vendsyssel er gode eksempler i denne sammenhæng.

 

Med renæssancen introduceres en regelret byplanlægning med gader i skakternmønster, gader, der krydser hinanden i rette vinkler, som bl.a. Christianshavn og Fredericia er eksempler på.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.353 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her