Logo

Janvier's reduktionsmaskine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

En forbedret maskine (en art kopifræser) til gravering af moder-patricer (positivt stempel) opfundet kort efter 1900 af den franske medaljør Victor Janvier. Maskinen brugtes til reducering, så der kunne graveres små patricer ud fra en stor model, idet man brugte pantografprincippet. Metoden var dog ikke ny.

 

Allerede 1717 blev en maskine udviklet af den russiske medaljegravør og mekaniker Andrej K. Nartov ved møntværkstedet i Moskva. Denne maskine blev i 1754 foræret til Academie des Sciences i Paris, og dens principper blev videreført i franskmanden Ambroise Wohlgemuth's maskine fra 1820 til »gravering og reduktion af medaljer og kameer«. De tidlige maskiner blev drevet ved en pedal, som man kender det fra gamle symaskiner. Graveringen skete ved hjælp af et graverstål, og modellen måtte helst ikke være mere end 2-3 gange større end det endelige stempel.

 

Omkring 1880 blev skærestålet erstattet af en lille fræser, og maskinen blev samtidig elektrificeret. Fræseren roterede med en hastighed på 3500 omdrejninger i minuttet, og af tastningen skete cirkulært, idet man begyndte i midten og arbejdede sig ud. Et gennemløb tog normalt et døgn og skulle særlig fine detaljer indarbejdes, var man nødt til at tage et gennemløb mere. Janviers maskine kan kun udføre reduktioner med ophøjet eller nedsænket skrift - men ikke forstørrelser eller reproduktioner i 1:1. Janviers maskiner bruges stadig ved mange møntværksteder rundt om i verden.

 

Lit: A. Steeds: A History of Machine tools 1700-1900; Ulla Ehrensvärd: Medaljegravøren Erik Lindberg 1873-1966 s.55-76; D.R. Cooper: The Art and Craft of Coinmaking, London 1988, s.164-170.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.126 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.