Logo

Katangakors

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Katangakors hører til gruppen af de såkaldte primitive betalingsmidler

 

Katangakors hører til gruppen af de såkaldte primitive betalingsmidler. Disse korsformige kobberbarrer er fremstillet i området omkring Katanga i Afrika og benyttet som bytteobjekt og til brudekøb. I nærheden af de præhistoriske kobberminer i Kipushi på grænsen mellem Zaire (Belgisk Congo) og Zambia har man fundet gamle støbeforme, ligesom der er fundet katangakors i mange grave. Brugen af dette betalingsmiddel kan derved føres tilbage til den »Kisale periode« i 600 til 800-tallet.

 

Katangakors  Katangakors

 

Katangakors findes i mange størrelser og udformninger, lige fra små stykker på en centimeters længde til store kors med en vægt på op til ca. 1,3 kg. Den mest almindelige gennemsnits-størrelse har en armlængde på ca. 23 cm, vejer ca. 870 g, og er støbt indtil et godt stykke ind i 1900-tallet. Kobberet blev oprindelig lokalt udvundet, men en stor del er senere importeret fra Europa. Man handlede med katangakorsene, og en bærer kunne transportere ca. 2530 kors ad gangen. Områder, som ikke havde tilgang til kobber, tilbyttede sig katangakors, som siden blev brugt til fremstilling af våben, værktøj eller smykker - dog for det meste manilla armringe.

 

Katangakors

 

Katangakors

Katanga: 5 Francs 1961 med afbildning af et katangakors.

I 1960 forsøgte den metalrige sydlige provins Katanga at rive sig løs, og i den anledning udsendtes 1961 egne mønter. Som motiv brugtes det gamle nationale betalingsmiddel: katangakorset.

 

Lit: Nicole Raes: Les croisettes de cuivre en Afrique Centrale, Bruxelles 1986-87, 161 sider (udførlig bibliografi); R.Denk: Die verschiedende Formen der sog. Katanga Kreuze, EUCOPRIMO Heft 16 1985 s.3-28 (udførlig bibliografi) samt EUCOPRIMO Heft 24 1988 s.57-58; MK 1979 s.45.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.420 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her