Logo

Kinesisk våbenporcelæn - armorial china

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kinesisk våbenporcelæn - armorial china

Terrin med fad, våbenporcelæn, Kina (Ch'ien Lung 1736-95). Dekorationerne er famille rose og våbnet den engelske familie Grant's (ABR)

 

De ældste eksemplarer af k.v. går tilbage til K'ang Hsi's tid i slutningen af 1600-tallet, men dengang hørte det absolut til undtagelserne, at europæiske adelige lod fremstille porcelæn med deres våben i Kina. Det viste sig imidlertid snart, at kineserne havde en ganske heldig hånd, når det gjaldt om at passe et europæisk våben sammen med den asiatiske ornamentik, og i 1700-tallet - ikke mindst under kejser Ch'ien Lung (1736-95) - var der en vældig eksport af k.v. til Europa. Det var naturligvis især lande som England og Holland, som havde et stort handelssamkvem med Kina, der nød godt heraf, men også Portugal var en stor aftager, og selv lande som Sverige og Danmark kan opvise en række udmærkede stel af sådant porcelæn.
På de tidlige eksemplarer er formgivning og dekorationer med undtagelse af våbnet rent kinesisk, siden europæiseredes såvel former som dekorationer uden at det dog nogensinde lykkedes kineserne at frembringe stel, der ser ud, som var de lavet i Europa. Ofte har man gjort sig skyldig i mistydninger af de europæiske forlæg og har af en eIler anden grund haft en vis tendens til at spejlvende motiverne. Guldet på porcelænet ligger altid tyndt og er for det meste kun fragmentarisk bevaret. løvrigt har man ikke helt sjældent efterdekoreret kinesisk porcelæn med europæiske våben, bl.a. i Holland fandt den slags i nogen udstrækning sted. Man kan gerne kende disse efterdekorerede stykker på at nogle af de oprindelige farver er blevet ødelagt i den anden brand, eller at teknik og farver i våbnet er i klar uoverensstemmelse med resten af dekorationen, bl.a. har man været slem til at lægge guldet alt for tykt på.
I begyndelsen af forrige århundrede mistede man efterhånden interessen for k.v. i Europa, derimod bliver der en kortere overgang tale om en afsætning af tilsvarende varer til Nordamerika.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 688 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.