Logo

Kirman

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

kirman (fra by i Syd Iran) persisk tæppetype med rig blomster-ornamentik på hvid grund.


Persisk tæppe af høj kvalitet. Der har i distriktet været knyttet tæpper langt tilbage i tiden, men det er sjældent i handelen at finde stykker, der er mere end 100 år gamle.


Knytningen er senne - persisk. - Kæde og skud er af bomuld, luven er af udsøgt uld og lav til middelhøj. Knudetætheden er på 2.000 til 6.500 pr. dm². Der er benyttet mange farver, ofte 14 og derover, de er altid bløde og velafstemte, og der er aldrig anvendt andet end de ældgamle plantefarvningsmetoder.
Kirman er Persiens rosencenter, og ældre tæpper derfra pryde s ofte af naturalistiske roser enten i buketter spredt over feltet eller som buketter. Ligeledes ses ofte ranker med naturalistiske liljer, tulipaner palmetter og cypresser. Iblandt den florale dekoration forekommer ofte fugle. Der ses også tæpper med dyr og mennesker. Borterne er med rosenranker.


I nyere tid har man udført særdeles elegante medaillontæpper. Undertiden består den egentlige bortning her af en kantstribe således, at den øvrige del af borten og hjørneornamentikken er smeltet sammen. Der er alt i alt langtfra altid nogen skarp grænse mellem tæppernes forskellige afsnit. Det er hovedsagelig store luksustæpper, der knyttes i K., og der forekommer en del silketæpper.
Kirman raver er tæpper knyttet i landsbyen Raver i distriktet.

 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.179 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.