Logo

Konventionsmøntfod

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Østrig havde 1750 indført en 20 gylden møntfod (zwanzig-guldenfuss), dvs. 20 gulden på en fin mark (233,885 g). Dette gav en guldenvægt på 12,990 g, finheden var 0,900 og finvægten 11,691 g. Samme møntfod brugtes også for småmønter ned til groschen. For at hindre dårlig skillemønt i at trænge ind i Østrig forsøgte man at udbrede møntfoden til andre områder. I 1753 vedtog Østrig og Bayern en konvention om ens møntfod - en møntfod som også andre stater i Tyskland tilsluttede sig.

 

Hovedmønten i dette system var konventionstaleren. Mange af disse talere har i præget: X eine feine mark, hvilket betyder en finvægt på 23,3855 g. Til de kendteste konventionsmønter hører Maria Theresia-daleren og de bayerske madonnadalere. Østrig bibeholdt denne møntfod til 1857, hvorimod Bayern følte sig tvunget til at overgå til en lettere møntfod, hvorved der gik 72 kreuzer på en gulden i stedet for 60. Man indførte så en 24 gulden fod ( guldenfinvægt: 9,74 g), der også fandt tilslutning fra andre syd- og vesttyske stater.

 

Lit: H.D. Kahl: Hauptlinien der Deutsehen Münzgeschichte vom Ende des 18. Jhs. bis 1878, (Frankfurt a.M. 1972).

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 859 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.