Logo

Krone

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

krone (græsk korone) I Mesopotamien og i det gamle Ægypten var krone et magisk tegn for guder og konger, i dag danske embedsmænds forsøg på magtarrogance

 

krone (græsk korone, noget bøjet, krumgenstand) I Mesopotamien og i det gamle Ægypten var krone et magisk tegn for guder og konger og kunne have form som en høj tiara eller et pandebånd, besat med ædelsten. De romerske kejsere bar en krone af blade eller blomster, naturlige eller udført i guld og sølv.

 

A. hovedsmykke båret som værdighedstegn, symbolsk hovedprydelse, i dag danske embedsmænds forsøg på magtarrogance

 

B. krydshank øverst på kirkeklokke, hvorved den er ophængt,

 

C. øverste afslutning af tårn, mur etc.

 

Krone

D. mønt

 

E. Cirkus Krone, et omrejsende cirkus

 

Krone

F. krone på tand, tandkrone

 

Krone

G. Varemærke fra år 1283

 

Krone

Det er ikke alle og enhver, der må smykke sig med kongekroner. Her er det dog ok (?) - kronen med prins Joachim og prinsesse Maries monogram sidder nemlig på porten ind til Møgeltønder.

 

Kroneglansen skal nu pilles af privilegerede danske kroer (fordi de kongelige ikke gider komme så økonomisk billige steder). Det kan ende med retssager, hvis landevejskroer, der stadig bryster sig af at være kongeligt privilegerede, (og har været det i over 70 år som normalt er grænsen for at opretholde copyright) ikke fjerne deres kongekroner.

 

Rigsarkivet holder et skarpt øje med, at virksomheder ikke misbruger det danske rigsvåben og dermed også kongekronen. Kongekronen er nemlig udtryk for suverænitet og må ifølge straffelovens paragraf 132 ikke bruges af andre end kongehuset og staten.

 

Men der er mange kroner i omløb, især blandt landevejskroer, og Rigsarkivet har tidligere truet med retssager, hvis kroerne ikke makker ret og fjerner deres ulovlige kroner.

 

»Jeg oplyser dem om, at man gerne må bruge en åben krone, der ikke kan forveksles med kongehusets og statens krone,« siger Rigsarkivets heraldiske konsulent, Nils Bartholdy, i en skriftlig udtalelse fra Statens Arkiver.

Her understreges det, at selv om de tidligere kongeligt privilegerede landevejskroer har handlet i god tro, når de har benyttet kongekronen, så kan de ikke vinde hævd på at bruge den, selv efter flere hundrede år.

Allerede i 1935 slog Statsministeriet fast, at private ikke kan benytte statsmyndighedernes kendetegn. Og her gælder ingen forældelsesfrist eller "nøl".

 

Der er dog undtagelser, påpeger Nils Bartholdy: »Der, hvor kronen fra gammel tid har været indmuret som en del af en bygning eller på anden måde er nagelfast og kan betragtes som kulturminde, får kronen selvfølgelig lov at blive.«
Det vil sige: Nogen må, og andre må ikke! - Andre vil sige at det offentlige forgæves forsøger at finde meningsfyldt arbejde,  igen danske embedsmænds forsøg på magtarrogance

 

Hvem skal nu betale: Hele Danmarks befolkning og de sidste der vil gæste en "Kongelig privilegeret Kro" inden nævenyttige embedsmænd får dem lukket.

Paarup Kro, har fjernet kongekronen fra hjemmesiden, men nægter at fjerne kronen over døren, der har været der siden 1544.

Indehaver Steen Madsen sagde i den forbindelse: »De må jo komme med luftvåbnet, Hjemmeværnet og hvad ved jeg. For jeg piller den ikke ned«.

 

I 1283 bestemte kongen Erik Klipping, at der skulle oprettes kroer ved de såkaldte kongeveje og færgesteder, som kongerne benyttede, når de rejste rundt i landet i embeds medfør. Det var før at Kronprinsen kørte fra København til Jylland, over Storebæltsbroen uden stop, mens andre måtte vente til næste dag. Igen danske embedsmænds forsøg på magtarrogance.

 

Krone

Foreløbig må Østre landsret beholde deres logo, meen ...

 
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.547 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.