Logo

Kroneskilling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Betegnelse for danske 8, 4, 2 og 1 skilling, der efter kronemøntens indførelse 1618 blev udsendt 1619-20

Christian 4. (1588-1648): 4 Kroneskilling 1619 (H.111A).

 

Betegnelse for danske 8, 4, 2 og 1 skilling, der efter kronemøntens indførelse 1618 blev udsendt 1619-20 (Hede:110-117). Oprindelig var kronen tænkt at skulle gælde 1½ daler, og man valgte at dele kronen i 96 skilling. Det fremgår af møntens design, idet den på bagsiden havde en lille oval, hvori et tal angav dens andel af kronen: 12 dvs. 1/12 og så fremdeles med 1/24, 1/48 og 1/96.

 

Paradoksalt nok havde mønterne samtidig værdibetegnelser i skilling (dalerskilling) på: VIII, IIII, II og I, hvilket svarede til 1/8, 1/116, 1/32 og 1/64 daler; idet man i regnskaber kun brugte daler og skilling på trods af, at dalerens skillingstal på dette tidspunkt var 84. Ved de første kroneskilling 1619 (Hede.110-113) var marken fin udbragt til 10,800 rd.kroner.

 

Efter 16. nov. 1619 blev dalerens skillingstal ændret til 96, hvilket medførte, at kronens skillingstal forhøjedes til 144 - dvs. med 50%, som var forskellen mellem daler og krone. Dette medførte en ny serie kroneskilling (Hede: 114-117), hvor tallet i ovalen ændredes til 1/18 (8 skilling), 1/36 (4 skilling) og 1/72 (2 skilling). I denne serie blev marken fin udbragt til 10,793 rd.kroner. I skilling blev derimod udmøntet efter en dårligere møntfod og bar som følge heraf ikke betegnelsen 144 (1/144) på mønten.

 

De to serier kroneskilling fulgte følgende system: Før 16.nov. 1619: Daler =64 kroneskilling og krone=96 kroneskilling. Efter 16.nov, 1619: Daler=96 (nye) kroneskilling, og krone= 144 (nye) kroneskilling.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.234 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her