Logo

Lærkespejle

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lærkespejle

Engelsk lærkespejl hvis vinge er besat med små skinnende metalstumper. Når man trækker i snoren, drejer vingen rundt, og når man slipper, drejes den tilbage af en fjeder.

 

Lærken er en uhyre nysgerrig fugl, som kan lokkes til blot af et glasskår eller et metalstykke, der blinker i solen. Dette benyttede man sig forhen af ved jagten på disse fugle, hvor man indsatte små skinnende stykker i træplader. Ikke mindst i England konstrueredes der en del avancerede l.
En model består af nogle vinger, som sidder på en akse, der igen er fæstnet til et spidst stykke, som kan stikkes godt fast i jorden. Når man vikler en snor omkring aksen og trækker langsomt, kommer vingerne i rotation, og de skinnende småstykker af glas, perlemor eller metal, der er indlagt i det træ, som de er lavet af, blinker særlig livligt. Også motoriserede udgaver kunne opvises. Drivkraften var her et urværk, og nogle eksemplarer har flere vinger, der roterer mod hinanden. Der er lavet sådanne l. i 16-, 17og 1800-tallet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.213 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her