Logo

Labyrint

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

labyrint (græsk) indviklede gange, vanskelige at finde ud og ind ad. I 16-1700-tallet haveanlæg med snørklede gange med hække imellem

 

laby'rint (græsk) indviklede gange, vanskelige at finde ud og ind ad. I 16-1700-tallet haveanlæg med snørklede gange med hække imellem. Også i gulvmosaiker = Jerusalemsvej.


(muligvis afledt af ordet labrys = kretisk dobbeltøkse).

a. Anlæg. dannet af uregelmæssige gange, der er svære at linde rundt i. Det græske sagn om labyrinten, der var opholdssted for Minotauros, som blev dræbt af Theseus, udspringer sandsynligvis af Knossos-paladsets uregelmæssige plan. Ordet "labyrint" anvendtes ligeledes om de dødes tempel anlagt af Amenemhet III. i Fayoum (Ægypten) og om andre bygninger af kompliceret struktur.

b. Labyrint er blevet brugt som dekoration, dels i visse katedralers gulvbelægning (Amiens, Chartres), dels - i slutningen af XVII. årh. - i franske haveanlæg (Versailles, Jardin des Plantes).

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.728 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.