Logo

Ladegårdsspecie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Navnet på et dansk pengetegn anvendt af fattiglemmerne på Ladegården, der havde navn efter Ladegårdsåen ved Åboulevarden i København

 

Navnet på et dansk pengetegn anvendt af fattiglemmerne på Ladegården, der havde navn efter Ladegårdsåen ved Åboulevarden i København. Ladegårdslemmerne drog hver morgen ud for at feje Københavns gader.

 

De var klædt i aflagte soldater uniformer og kaldtes også »Den 41. Bataljon«. Hæren bestod dengang af 40 bataljoner. Ladegårdsspecien, som det lille pengetegn kaldes, blev brugt til aflønning af overtidsarbejde for lemmerne i første klasse. Den gjaldt efter 1856 for 1 skilling og fra 1874 for 2 øre. Meningen med anvendelsen af en intern mønt var at hindre, at fattiglemmerne brugte deres penge til brændevin ude i byen, idet indtagelse af alkohol inden for murene var strengt forbudt.

 

Navnet »Ladegårdsspecien« var nok ironisk ment, idet det var en lille kobbermønt med 22,5 mm i diameter. Den var præget på W. Christesens prægeanstalt, også i zink, men denne udgave er ikke almindelig. Brugen ophørte i oktober 1893.

 

Lit: NNUM 1969 s.49-50. Mønter på Børsen 1977 (udstillingskatalog) s.25-31.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.267 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.