Logo

Law, John

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

(1671-1729). Skotsk finansteoretiker, søn af en guldsmed og bankier. Rejste 1694 til Holland og Italien, hvor han studerede økonomi for 1702 at vende tilbage til Skotland. I 1705 udgav han bogen: »Money and Trade Considere« og forsøgte at grundlægge en seddelbank, men det faldt ikke i god jord. Han vendte herefter tilbage til Italien, og efter Ludvig XIV's død 1715 forsøgte han at gøre Filip af Orleans interesseret i nogle af sine dristige økonomiske teorier for at redde Frankrigs økonomi. Han ville stifte en seddel- eller aktiebank, der med en metaldækning på 50% kunne fordoble pengeomløbet.

 

1716 grundlagdes La banque Generale, som udsendte sedler fra 1716-1718 i værdierne 10-1000 ecus. 1718 opkøbte den franske stat aktierne i John Laws seddelbank, der blev til La Banque Royale. Indtil dette tidspunkt havde man holdt seddelmængden i et rimeligt forhold til metaldækningen, men nu begyndte man at lade seddelpressen rulle, og det førte til en ødelæggende inflation. Law var 1720 udnævnt til generalkontrollør for skatterne, men samme år krakkede hans handelsforetagender, og banken gik fallit, medens tusinder ruineredes.

 

I dec. samme år forlod han skyndsomst Frankrig, og han døde som en fattig mand i Venedig. Man skulle helt frem til 1776, før franskmændene igen turde gøre brug af seddelpenge.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 857 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.