Logo

Møntstempler, også kaldet prægestempler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

er værktøjer i stål, hvorimellem et metalstykke sammenpresses, så der opstår et samtidigt aftryk af for- og bagside. På stemplernes endeflade er et negativt motiv enten graveret i hånden med stikler eller andre værktøjer eller indslået med delpunsler (se punsler).

 

Særlig komplicerede partier, som f.eks. et portræt blev ofte presset ned i stemplet ved hjælp af en positivt skåret og hærdet - se patrice. Når stemplerne var færdiggraverede, blev de hærdede, således at der kunne tages mange afslag. Man har undertiden anvendt stempler af messing og bronze, især i antikken.

 

Et stempelpar består af et overstempel og et understempel. I ældre tid, dvs. fra middelalder og langt op i nyere tid, sad understemplet fast i en træblok eller ambolt, medens man med en hammer slog på overstemplet, som holdtes i hånden eller på anden måde var fastholdt og styret i forhold til understemplet.

 

Ved brakteatprægning anvendes kun eet stempel, medens stemplerne ved valseprægning var graveret direkte i valserne eller indsat som løse stempler i valserne. Disse stempler var krumme, idet de skulle følge valsens krumning. Moderne stempler er fremstillet ved en noget anderledes arbejdsgang. Fra en model i stor størrelse tages en afstøbning, som sættes i en reduktionsmaskine.

 

Ved en pantograflignende indretning nedsætter den størrelsen og graverer relieffet i et stykke stål, som derefter hærdes. Ud fra dette fremstilles en såkaldt arbejdspoincon, og med denne færdiggør man de mange egentlige prægestempler. Små stempler kan i moderne produktion holde til prægning af 1 million stykker, medens store stempler kun kan præge ca. 500.000 stykker, før de må udskiftes.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.318 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her