Logo

Nøddeknækkere

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nøddeknækkere

Nøddeknækker udsmykket med karvesnit (Møntergaarden).

 

Nøddeknækker af form som et harehoved. Tyrol.

 

Der findes tre typer: tangen, klemmen og skruen. De ældste bevarede n. er fra midten af 1500-tallet, og de fleste gamle n. er af træ, selvom de også forekommer i metal - mest messing og jern, evt. med håndgreb af sølv.
Tangen kan være udformet som et menneskehoved, evt. med krop, eller et dyrehoved, som gaber, når man åbner tangen. Denne type har været anvendt siden renæssancen, og den fremstilles stadig i Tyrol og andre alpeegne.

Mange kendte personer har gennem årene »lagt ansigt« til sådanne n.
Klemmen består af to arme, der øverst er samlede med et hængsel eller ved en svær stump læderrem. Det er denne type, som oftest forekommer i metal. Foroven kan klemmen have et buet og riflet parti, hvor nødden kan ligge fast.

Nøddeskrue af træ. England 1700-tallet.

 

Skruen er en ring eller en klods med hul i midten. I hullet lægges nødden, og en skrue drejes ned mod dens skal, til den knækker. Også skrueknækkeren kan være udformet som et gabende hoved.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.279 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her