Logo

pentagram

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pentagram: 5-takket stjerne ved hjælp af 5 diagonale linier. Som motiv kendes det allerede fra antikken, og i middelalderen ses det på franske mønter

 

penta'gram (af græsk pente, fem og gramma, skrifttegn) femtakket stjerne tegnet med gennemløbende hinanden krydsende streger, i Grækenland symbol på verdensaltet, hos jøderne for de 5 mosebøger; brugt i middelalderen som ondtafværgende tegn.

 

pentagram


Pentagram: 5-takket stjerne frembragt ved hjælp af 5 diagonale linier. Som motiv kendes det allerede fra antikken, og i middelalderen ses det på franske mønter. På danske mønter træffes det på adskillige af borgerkrigsmønterne. Et alkymistisk symbol, ligeledes benyttet af frimurerne på deres medaljer.


Pentagram eller pentalpha (fem A'er), er navnet på den regulære femtakkede stjerne, som historisk har været brugt som ikon for diverse religiøse og okkulte betydninger. Stjernen kan tegnes i én fortløbende streg, og linjerne inden i pentagrammet danner en pentagon. Penta er græsk og betyder "fem". Andre navne for pentagrammet er femtakkekors, alfekors, smørknude, marekors, hekselås, jomfru Marias våben og drudefod.

 

Pentagrammet er igennem tiderne blevet anset for at have magiske egenskaber og anvendt som beskyttelse imod ånder, som sådan er det oftest brugt ved indgange, på døre, ved dørtærskler osv.påkaldelse og fastholdelse af ånder. Når spidsen vender opad påkaldte man ånder fra oververdenen, og med spidsen nedad påkaldte man ånder fra underverdenen.

 

Pentagrammet kan symbolisere mennesket, vores krop med udstrakte arme og ben såvel som vores fem sanser. Opadvendt er der her tale om det bevidste menneske, og nedadvendt om det ubevidste “dyriske” menneske.

 

For pythagoræerne var pentagrammet et symbol på helse, det blev tegnet med bogstaverne S, A, L, U, S i spidserne og det har oprindeligt været anset som et lykkebringende tegn.

I kristendommen har pentagrammet været brugt til at symbolisere Jesu fem sår.

Pentagrammet forbindes også med planeten Venus‘ konjunktion med solen, som i en periode på otte år, danner et ret præcist pentagram.

 

Pentagrammet var Sir Gawains attribut.

I tydning af Tarot-kort, kan pentagrammet symbolisere elementet jord.

I dag bruges den femtakkede stjerne i både USA’s og EU’s flag, som symboler på medlemslandene/-staterne.

 

Pentagrammet er omvendt også et satanisk symbol på det dyriske menneske.

Pentagrammet er originalt et symbol fra de hedenske religioner. Et frugtbarhedssymbol.

Indholdsfortegnelse

 

Pentagrammet og det gyldne snit

 

pentagram

Den femtakkede stjerne indeholder “det gyldne snit”, og kan således symbolisere skønheden i skabelsen.

I et pentagram kan man, til ethvert linjestykke, finde et andet linjestykke hvis længde forholder sig til det førstes længde, med forholdet fra det gyldne snit. Denne værdi betegnes med phi Φ og har en værdi på 1,618.

 

pentagram

 

 

Andre betydninger

Pentagram (album), et album med black metal-bandet Gorgoroth

 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.668 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.