Logo

Tindyremønter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Tindyremønter udviklede sig til betalingsmidler i Perak og Selangor på Malacca-halvøen i 1700-tallet. Oprindelsen til denne form for tindyremønter var stærkt påvirket af folklore og magi. For at formilde ånderne støbte den traditionelle medicinmand (Pawang), som dermed blev en slags uofficiel møntmester, tinbarrer med form som forskellige dyr og insekter, der kunne ofres til ånderne. Både de malaysiske og kinesiske tinminer ansatte pawangs for at overvåge smeltningen af tin i harmoni med de lokale ånder og dæmoner.

 

Traditionelt blev det første metal fra en nylig åbnet mine smeltet og støbt til et par skålformede barrer, som ofte bar et mantra eller en magisk bøn. Som årene gik, fik disse skålformede barrer hoved og forben, hvilket gav dem lighed med en skildpadde. Lidt efter lidt kom andre dyreformer til. Deres udbredte brug førte til, at de blev accepterede som form for betalingsmiddel af begrænset omfang i Perak og Selangor, ja selv i Negri Sembilan og i grænse områderne til de andre Malaya-stater.

 

Tindyremønter (gambar) findes i følgende former: Skildpadde (Kura-Kura), elefant (Gajah), krokodille (Buaya), hane (Ayam), græshoppe (Belalang), fisk (Ikan) og ged (Kambing). De har ingen bestemt størrelse eller vægt og er ikke sat i forhold til tinhatte-mønterne. De må derfor betragtes som kreditmønter, dvs. at de havde en højere værdi end den indre værdi af tinnet i dem. Hvor længe de har været anvendt, vides ikke, men Temple angiver værdien af en tinkrokodille-barre som værende lig 2½ Straits Settlements cent så sent som 1904. – se Hanemønter.

 

Lit: R.C. Temple: Obsolete Tin Currency and Money of the Federated Malaya States, Indian Antiquary, Bombay 1914; S. Singh: The Coins of Malaysia, Singapore and Brunei 1400-1986, Kuala Lumpur 1986 (god bibliografi); D. & J. Gear: Earth to Heaven, Harrow 1991 s.267-271.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.172 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her