Logo

Tinsoldater

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
siden oldtiden har man kendt til modelsoldater. En ægyptisk farao fik således en model af sin samlede livvagt udskåret i træ med i graven. Metalsoldater forekom i romerriget, og man havde dem af såvel bly som tin og bronze. I middelalder og renæssance støbtes der riddermodeller af metal. Det var imidlertid først i forrige århundrede, da en lang række lande indførte almindelig værnepligt, at der blev tale om t. af et vist ensartet præg.
Det var tyskerne, som omkring 1830 lagde ud med de såkaldte fladmodeller, de er gerne omkring tre centimeter høje og fremtræder med ret lavt relief, ofte er de smukt bemalede. Omkring 1870'erne kommer en ca. fem centimeter høj type frem, de kan være ret nydelige, men er for det meste langt grovere. Omtrent samtidig viser de første rundmodeller sig, her har man arbejdet ganske naturalistisk med emnet og frembragt nydelige t. på fra tre til fem centimeters højde.
Både englændere og tyskere har fabrikeret rundmodeller, de engelske er som regel hule, hvorimod de tyske er massive og derfor også går under navnet rundm as siver. Tidlige eksemplarer er ret summarisk dekorerede, og ansigtet står ubemalet, det er først senere, da der kræves større nøjagtighed, at det også bliver malet.
I øvrigt er betegnelsen t. ret misvisende, eftersom der for det meste er væsentlig mere bly end tin i støbemetallet. - T. har bevaret deres popularitet til vor egen tid, hvor mange samler på dem.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.151 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her