Logo

Tournay

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tournay

 

Belgisk porcelænsfabrik (1751-1850). F. J. Péterinck grundlade efter privilegium fra kejserinde Maria Theresia sin fabrik for blødt porcelæn her. Berømt for sine mange veludførte efterligninger af andre fabrikkers varer.
Grundlagt af Francois-Joseph Péterinck. Man begyndte med at fremstille blødt porcelæn efter, at kejserinde Maria Theresia af Østrig, hvorunder T. dengang hørte, havde givet fabrikken monopol på 30 år.

 

Porcelænsterrin fra Tournay med våben for den svenske grevefamilie, Sparre. Rokoko
I 1752 fik T. prædikatet »Manufacture Imperiale et Royale«. Produktionen var betydelig, og engelske keramikere knyttedes til fabrikken, hvilket medførte, at der gjorde sig en vis påvirkning fra bl.a. Chelsea gældende.
I begyndelsen var skærven grålig, men efter 1755 blev den smukt hvid, en smule over i det flødefarvede. Hvad angik den malede dekoration, lod man sig i høj grad inspirere af Meissen og Sèvres, som i øvrigt var konkurrenter. Farverne var dog noget svagere end hos forbillederne, og formerne var selvstændige. Et meget yndet motiv på tallerkener og fade var fem buketter - en i midten flankeret af de øvrige, der til landskabsmalerier med slotte i landskaber udført i monokrom karmin. Også nydelige polykrome fuglemalerier udførtes. Et karakteristisk træk ved T. porcelænet var en spiralribbe i massen. En overgang solgtes der udekoreret porcelæn til bemaling i Haag.
Hovedparten af det porcelæn, man fremstillede, var en god jævn brugsvare af fortrinlig kvalitet. Også figurer og figurgrupper havde man på repertoiret, karakteristiske er således figurgrupper med tre-fire mennesker omkring et centralt placeret træ. I 1850 overtoges F. af Boch Frères.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 889 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.