Logo

Træarbejde - Isætning af en lus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det er nemt at slibe, file og skære i træ, men anderledes proppen enten kompliceret at lægge på igen. For den dygtige håndværker er det muligt at udføre reparationer næsten usynligt uden at træets styrke svækkes nævneværdigt.
Der streges op omkring det skadede areal, og træet hugges og skæres væk med stemmejern og sav. De tilhugne flader skal være glatte og ud stemningen skal holdes i vinkel. Bunden glattes mest muligt, så lusen får en helt jævn kontaktflade.
Lusen tildannes af et stykke træ, hvor åreretning og -forløb passer bedst muligt til det eksisterende træs. Træet skal være lagret, så svindrevner eller spændinger ikke opstår.
Lusen skal rage ca. 1 mm op når den er helt i bund, og den må gerne gå stramt ned i udstemningen. Alle kontaktflader smøres i lim, og lusen bankes på plads med lette slag på en træklods, så fladen ikke ødelægges. Er det muligt, holdes den i spænd mens limen hærder. Om nødvendigt må lusen skrues eller sømmes fast, skruehovedet kan forsænkes og afproppes. Søm dykkes.
Når limen er hærdet, høvles og slibes lusen ned i plan med det øvrige træ.
Er det muligt at komme ind fra siden, kan udskæringen til lusen foretages med en fintandet sav, og profilet kan skæres skråt, så en fra siden indpresset lus ikke har mulighed for at falde ud.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.887 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her