Logo

Træarbejde - Limning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Limtyperne kontaktlim, PVA-lim, cellulose-lim og epoxylim dækker de fleste områder, idet de har hver sine fordele og ulemper. Der findes mange andre typer, hver egnet til sit specielle formål. Inden limen vælges til et specielt arbejde, må forudsætningerne opgøres. De vigtigste er:

Egnethed til sammenlimning af de aktuelle emner.
Hærdningstid, herunder spændetid og temperaturfølsomhed.
Limstyrke og udfyldningsevne.
Vejrbestandighed.
Fugt- og vandmodstandsevne.
Farve og misfarvning.
Tilberedning, holdbarhed og pris.

For at opnå størst mulig holdbarhed, bør brugsanvisningen åltid følges; emnerne skal være gennemtørre og affedtede. Limen smøres tyndt og jævnt på fladerne, der oftest skal være ruslebne. Men også et eventuelt krav om glatte overflader skal følges. Emnerne holdes sammenspændt i den angivne tid. Det betaler sig at lade limen hærde i bageovnen, hvis det er angivet at varmehærdning giver bedre resultater.
Til sammenspænding benyttes skruetvinger, men til store emner udføres en tvinge af et 1-2" bræt med en fastskruet endeklods. Spændeklodsen fastskrues så emnet plus halvdelen af de to spændekiler netop passer. Kilerne bankes ind fra hver sin side, så emnet s kant holdes parallelt med endeklodsens.

Celluloselim
Denne lim er god til reparationer hvor styrken ikke et afgørende. Hurtigt tørrende, dvs. spændetid undgås.

Epoxylim
er specielt velegnet til limning af hårde ting. Besværlig at benytte da den består af to komponenter, som skal blandes umiddelbart før brugen. Risiko for sundhedsfare. Varmehærdning bør benyttes. Fremragende styrke, fugtlvandmodstandsevne og udfyldningsevne.

Kontaktlim
er øjeblikkeligt klæbende når emnerne presses mod hinanden. God til: polyether, træfiberplader, plastlaminater, mosaik, bløde og hårde ting mod hinanden. Når fladerne er sammenpresset er de vanskelige at skille igen. Man opnår rimelig limstyrke og vand/fugtmodstandsevne. Limen har tendens til at skride ved belastning.

PVA-lim
er god til træarbejder, med meget ringe vand/fugt modstandsevne. God limstyrke. Middelmådig udfyldningsevne. Lang spændetid. Så længe limen ikke er størknet, kan den aftørres med en våd klud. Større modstandsevne over .for vand/fugt opnås med karbamid- eller fenollim.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.501 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her