Logo

Træarbejde - Propning af træ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Udpropning er en almindeligt anvendt metode til at lukke skruehuller, fjerne knaster m.v. En godt udført udpropning er meget svær at få øje på.
Propper kan købes færdige i forskellige størrelser og træsorter, men de kan også udskæres af en rundstok eller udbores med et specielt prop bor. Det sidste giver dog meget korte propper.
Hullet bores op, en smule mindre end proppens diameter. Kanterne smøres i lim, og proppen bankes ind med lette slag. Går den for stramt er der fare for at træet flækker. Proppen udvælges og placeres så åreforløbet i overfladen af træet brydes mindst muligt. Det gør afpropningen mindre synlig og træet lettere at bearbejde.
Proppen bankes ind. De overskydende 3-4 mm hugges af med et stemmejern i samme retning som årerne. Da disse får træet til at flække udad eller indad prøveafhugges proppen så langt ude som muligt. Flækker træet indad, skal proppen hugges af fra den anden side, da flækningen ellers vil komme under niveau.
Til slut slibes med sandpapir parallelt med årerne, så den endnu våde lim blandes med slibestøv hvorved eventuelle ujævnheder fyldes ud.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.237 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her