Logo

Trin 5 - Pap og trætavler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Materialer:
Bivoksblanding, metalpotte, pensler som i trin 3
Skalpel med buet blad
Snedkerlim (PVA-lim)
Tyndt papir
Træfiberplade eller krydsfiner (til opklæbning på maleri, malet på pap)

Der er blevet malet mange malerier på trætavler og pap. Afskalninger og opskalninger er meget vanskeligere at udbedre her end på lærred, da reparationen må udføres på den malede side. Forsigtig brug af lim ville kunne lade sig gøre i forbindelse med værdiløse billeder, men i almindelighed må det anbefales at benytte metoden med bivoksblandingen og den varme ske.
Der er også andre problemer i forbindelse med trætavler, idet der kan opstå skader i træårerne, der åbner sig og revner. Hvor trivielt det end måtte lyde, består kuren atter en gang i udkitning og retouchering af trætavlen. Sprækkerne eller revnerne bør udkittes med lim og derefter sættes i spænd for at holde trætavlen plan, indtil limen er størknet. Efter dette bør pladen forstærkes med stivere, der er limet på langs og på tværs af bagsiden.

Malerier på pap får hovedsagelig skader, der er opstået ved stød. De kan ses på forsiden af billedet og minder om insektbid på huden. Stødskaderne udbedres ved, at man med en skarp, buet kniv skiver pappet af fra bagsiden af stødet, indtil man kun har et ganske tyndt lag pap og maling tilbage. Undertiden kan man også reparere dem ved at opklæbe en bagplade på hele maleriet (se nedenfor). Der kan også opstå bølger i pappet, men det skyldes pappets tendens til at slå sig.

Anbring maleriet med forsiden nedad på en hård overflade og udkit det skrabede parti med en hårdt stivnende lim, dæk det med tyndt papir og læg det under pres for at holde partiet plant, mens limen størkner. Når klæbemidlet er tørt, limes pappet på en træ plade af passende størrelse og lægges under pres, mens limen tørrer. På denne måde får man et fuldstændigt plant maleri, og det kan anbefales at benytte denne påklæbningsmetode, når der drejer sig om billeder, der er malet på pap.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.595 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her