Logo

Wedgwood

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Wedgwood  (efter engelsk pottemager Josiah Wedgwood 1730-95) engelsk keramik i 1700-tallets sidste halvdel med klassicistisk tendens

Josiah (Josias) Wedgwood, [vædsjvu.d] (1730-95), grundlagde 1759 sin endnu eksisterende fabrik for stengods i Burslem, England, og firmaets varer satte - og sætter stadig - med deres bekvemme naturlighed, lethed og styrke præg på vor formgivning. Man kan faktisk sige, at det var W., som opfandt den dybe tallerken. Hans enkle hvide fajancestel er i funktionel henseende siden hen ikke på afgørende vis blevet forbedret af andre designere. Berømt var først og fremmest den såkaldte Jasperware (hvide relieffer på farvet bund). Det gult glaserede stengods med plantemønster og dyreornamenter hed Queen's ware. Fra 1795-1840 lavede Wedgwoods søn benporcelæn, der efter 1878 blev en af firmaets hovedartikler. 1769 overtog W. en fabrik, som blev kaldt Etruria (p.gr. af ejerens etruskiske interesser). Navnet har siden været forbundet med Wedgwood-fabrikken, der indtil for få år siden blev ledet af efterkommere af stamfaderen. Se endvidere Bamboo-ware og Basalt-ware.

 

Wedgwood

Wedgwood-saucekande (Kunstindustrimuseet).

 

Engelsk keramiker. Han fødtes i 1730 og grundlagde efter en livlig keramiker-virksomhed den endnu eksisterende fabrik for stengods, Etruria, i Burslem i Staffordshire.
I 1752 arbejdede W. med trykte motiver på stengods, hvilket gaven hurtig og billig dekoration. I 1760'erne havde han held til at fremstille en smuk grøn glasur samtidig med, at han udviklede sit flødefarvede stengods. Se fx Wedgwood-saucekande på Kunstindustrimuseet.
Dronning Charlotte modtog et teste! af det flødefarvede gods, hun blev så begejstret, at hun gav det navnet Queens ware. Blandt W.'s øvrige bedrifter kan nævnes, at han i 1768 opfandt basalt ware, mellem 1774 og - 76 den såkaldte jasper samt rane ware.
W. var en fortræffelig formgiver, han konstruerede således den ideelle tallerkenform, hvor kanterne og standrand er kraftige og godset imellem dem tyndt, resultatet blev en let vare, hvor kantspændinger tillige blev undgået. W.'s produkter blev eftergjort både i England og rundt om på Kontinentet.
Fra 1795 optog man fabrikationen af benporcelæn og fra 1878 var benporcelæn det væsentligste produkt.
Fabrikken var i den wedgwoodske families besiddelse indtil 1940'rne.

 



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.864 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her