Logo

Hepplewhite-stilen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

  møbelstil, videreudvikling af Chippendale-stilen i klassicistisk retning

Hepplewhite. Stol, mahogni med skjoldryg og he­stehårsbetræk. England 1770-80 (ABR).

 

 [hepploajt] Opkaldt efter den engelske møbelsnedker George Hepplewhite. Den er en videreudvikling af Adam-møbeltyperne i nyklassicistisk retning (videreudvikling af Chippendale-stilen). Konstruktionerne er lette, og stolene af magelig opbygning med et bredt, ret langt trapezformet sæde og en ryg, der enten har et ryg bræt opsplittet i tætsiddende tremmer, eller som simpelt hen udfyldes af let tremme- og sprosseværk. En skjoldformet ryg, hvor tremmerne udgår fra en kvartroset i skjoldets spids, brugte H. gerne. Lidt sjældnere er hans hjulryg - et - som regel - let ovalt hjul, hvor de svungne egre udgår fra en centralroset.


Også klapborde, almindelige borde, sideboards - undertiden af en formidabellængde - udførte Hepplewhite sammen med spejle, skabe af forskellig type og kommoder. Han holdt sig for de sidstes vedkommende gerne til de halvrunde, som Adam havde skabt.


Hepplewhite's møbler er altid særdeles omhyggeligt udført. Træet er udvalgt og finish'en fremragende. På velbevarede stykker er overfladen den dag i dag lydefri. Grundtræet har som oftest været mahogni, men der er i vid udstrækning brugt andre træsorter til intarsia, f.eks. satintræ. På borde er der ofte i hjørnerne mellem ben og sarg indsat buede stykker med vifteformigt intarsia, og langs kanter går ganske smalle intarsia-kanter udført med forbilledlig nøjagtighed. Beslagene er stilfærdige, han benyttede både de almindelige runde klassicistiske skuffebeslag med udvippelige ringe til at trække skuffen ud ved og en sjældnere set ottekantet type, der i øvrigt fungerede efter samme princip. Faste hanke kan være udformede som slanke festons der udvokser fra to ovale plader med en rosetdekoration.


Hepplewhite's møbelkunst kom i høj grad til at påvirke kontinentets møbelsnedkere, ikke mindst i Danmark, Norge, Sverige og Nordtyskland. Blandt de danske håndværkere, som arbejdede i hans stil kan nævnes Jens Brøtterup.
I 1786 døde George Hepplewhite, og to år senere udkom hans bog »The Cabinet-maker and Upholsterer's Guide«, som indeholder 300 kobberstik af hans møbeltyper.


Artikel billede



 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.080 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her