Logo

Decimaludmøntning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Møntsystem baseret på tallet 10. I praksis består systemet af en enhed, der kan deles i halve, kvarte, 10.-dele og 100.-dele

 

Møntsystem baseret på tallet 10. I praksis består systemet af en enhed, der kan deles i halve, kvarte, 10.-dele og 100.-dele. Bortset fra enkelte spredte eksempler fra græske og romerske mønter (dekadrakme og denar/10 as) skal vi helt frem til år 1700, da zar Peter den Store i Rusland introducerede verdens første egentlige decimal-møntsystem. Dette skete, efter at Peter d. Store havde været på rejse i det vestlige Europa, hvor han havde set store og teknisk godt prægede mønter. Med moderniseringen af prægningen i Rusland indførtes i år 1700 decimalsystemet baseret på sølvrublen delt i 100 kopek, og med kobbermønter på 5 og 10 kopek samt ½, ¼ og ⅛ kopek.

 

I U.S.A. indførtes systemet ved mønt-akt-loven af 1792 sammen med dobbeltmøntfod, og grundlaget var den gamle spansk-amerikanske 8 real, som blev 1 dollar delt i 10 dimes eller 100 cents. Mange senere decimalsystemer er direkte efterkommere af dette system. Franskmændene indførte decimalsystemet i 1795, og 1853 vedtog man i Sverige at overgå til dette system med den ændrede møntregning 1855.

 

I Danmark og Norge skete ændringen samtidig med den Skandinaviske Møntunion, tiltrådt af Danmark i 1873 og af Norge i 1875. Omkring 1850 havde stort set alle lande i Europa, inspireret af Den Latinske Møntunion, indført decimalmøntsystem. Selv i England indså man, at opdeling i pund, shilling og pence i det lange løb var uholdbart, og den 15. feb. 1971 tog man springet og blev lidt mere europæiske.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.294 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her