Logo

Vægtfylde (Specifik vægt)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Vægtfylde (Specifik vægt): Ved undersøgelse af mønter, der mistænkes for at være forfalskninger, kan det være praktisk at kende stykkets vægtfylde eller dens specifikke vægt, som den også kaldes. Den udtrykkes i gram pr. kubikcentimeter. Vægtfylden for rent guld er 19,3; for rent sølv: 10,5 og for rent kobber: 8,96. At måle og udregne vægtfylden og finheden er ikke svært - kunsten ligger i at få målingerne nøjagtige.

 

Teoretisk kunne man bruge en balancevægt med to vægtskåle, men resultatet er ikke altid nøjagtig nok. Derfor er det mest praktisk at anvende en af de mere moderne analysepræcisionsvægte med een skål. Der skal udføres tre målinger: 1. Vægt af mønt i luft (A), 2. Vægt af holder og mønt i vand (B), 3. Vægt af holder i vand (C). Dernæst skal følgende udregnes: B-C = D (vægten af mønt i vand) samt A-D = E (vægt i gram af fortrængt vand).

 

Ifølge Arkimedes lov vil mønten, når den kommer i vand, tabe lige så meget i vægt, som den fortrængte væskemængde vejer, og da vands vægtfylde er 1 gr./cm³, er E faktisk det samme som møntens rumfang i kubikcentimeter. Vægtfylden kan herefter udregnes som A (vægt af mønt)/ E (møntens rumfang).

 

Desværre er mønter ikke fremstillet af kun eet materiale, men ofte en blanding af to eller flere metaller. Guld og sølv er ofte legeret med kobber. Man kan så enten gå ind i tabeller og ud fra vægtfylden aflæse finheden, eller man kan selv regne den ud.

 

Lit: Peter Flensborg: Viden om mønter, Kbh. 1979 s.76-78; Oddy & Hughes: The Specific Gravity Method for the Analysis of Gold Coins i Methods of Chemical and Metallurgical lnvestigation of Ancient Coins, London 1972 s.75-87.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.938 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her