Logo

Adam

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Adam


Adam (efter den engelske arkitekt Robert Adam 1728-92) retlinet romersk møbelstil i reaktion mod den snørklede rokoko.

Den engelske arkitekt og møbelkunstner Robert Adam (1728-92) kaldes almindeligvis faderen til den engelske klassicisme. Han arbejdede med klassicisme i sidste tredjedel af 1700-tallet, men forud herfor ligger en periode, hvor han var en del påvirket af rokokoen, såvel den kontinentale som den engelske repræsenteret ved Thomas Chippendale. Der er bevaret enkelte møbler - således en sofa og et par armstole fra Adams tidlige periode. 


I udformningen minder de en del om franske rokokomøbler, men ornamenteringen er højst ejendommelig, den består nemlig på sargen af romerske akantusranker og muslingeskaller, som på sofaen flankeres af et par romerske griffe. Tillige ses sfinxer. Ryggen er med fascesbundter, der for enderne og i midten opsluges af akantusblade. Ryggens midtermotiv er en stor palmet, som minder ikke så lidt om en muslingeskal. En del af ornamentikken er altså klassicistisk.


Adams klassicisme er meget præget af den romerske antik, og bl.a. hans stukarbejder er enestående fine, de består af spinkle spiralrullede ranker med let akantus-bladværk samt palmetter og rosetter. Friserne, som han arbejder med, er smykket med bukranier, festons, bladværk, urner, trofæer og mæandere. Adam lærte under ophold i Italien en særlig stukteknik. Han opbevarede recepten som en hemmelighed og gav den aldrig fra sig, men hvor andre stukarbejder i tidens løb ofte er blevet svært medtagne, har Adams holdt sig forbløffende velbevarede.


Adams møbler er ofte tilpassede de særlige rum, hvori det var meningen, at de skulle stå, og eftersom Adam holdt meget af kurvede vægge, måtte f.eks. hans sideboards have tilsvarende kurver, så de kunne passe i interiøret. På samme måde var hans møbler ofte med gentagelse af de arkitektoniske motiver, som fandtes i rummene. Gik der f.eks. en mæander trekvart meter oppe på væggen, var det rimeligt, at også et mæandermønster gik hen over en kommode i ganske samme højde. Eller han kunne på et skab gentage stukloftets relieffigurer i billedskæringer.


( Undertiden kan denne nøje tilpasning til specielle rum la Adams møbler til at virke lidt ejendommelige, hvis de flyttes til andre steder, hvor der ikke er taget særligt hensyn til dem.

Blandt Adams nyskabelser inden for møbelkunsten kan nævnes den halvrunde kommode og det halvrunde bord. Dertil skabte han et lyreformet rygbræt til nogle af sine stole. Det efterlignedes senere - i empiren - mange steder i Europa. Ellers arbejdede Adam med skjoldformede, næsten cirkelformede eller ovale stolerygge, sjældent polstrede, men ofte med et spinkelt tremmeværk. 


Også firkantede rygge pryder nogle af hans stolemodeller. Er stolene med armlæn, er disses forstøtter ofte elegant svungne, ligesom ryg og bagben kan have et elegant svejf. Adams foretrukne møbelmateriale var mahogni eller satintræ, og han benyttede ofte intarsia eller marketteri i antikke mønstre, undertiden kunne de have karakter af malerier. På sarg og ben er der ofte kanneleringer.

Det var flere gange tilfældet, at Adam og Chippendale arbejdede sammen på opgaver.

Efterlignere af Adams arbejder skabte Adamstilen, som også i høj grad kom til at påvirke Nordamerikas og den kontinentale europæiske møbelkunst.


Adam Antikvitetshåndbog, samlerobjekter, historie, info, reparation, restaurering, mønter, gamle huse, leksikon, stilarter, fagudtryk - Alt er samlet her i antikABC.dk

 

........................................................................................................................

  


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.763 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her