Logo

Agat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Agat


Agat: ædelsten af forskellige kvartsarter, heraf dens plettede, flerfarvede og stribede udseende. Opkaldt efter floden Achates på Sicilien, hvor a. blev fundet af den romerske historieskriver Plinius d.æ år 60 e.Kr.


Agat (a'gat): ædelsten af chalcedon-gruppen. Den er i nogen grad gennemskinnelig, undertiden ret klar. Forekommer i bjergene, hvor den er udkrystalliseret i små hulninger i tynde lag, der følger hulningens struktur. Alt efter udvaskningernes karakter har lagene fået farve, og i nogle tilfælde er de så markante, at de striber stenen. Man kalder sådanne eksemplarer for båndagater. Oftest er disse stene i farverne brun, grå og hvid; der kan dog også forekomme røde, gule, blå og sorte lag. En agat med vekslende sorte og hvide striber kaldes en onyxagat.

 

En del båndagat er med ret triste farver. Dem har man helt tilbage til oldtiden forstået at "ophjælpe". Man gjorde nemlig tidligt den iagttagelse, at de mørke lag i en agat er mere porøse end de hvide, og at de derfor kan opsuge et farvestof. Især er mange røde og blå samt sorte og hvide agat farvede.

 

Fæstningsagat er en agat med et stjernet eller tunget mønster, der nok kan minde om bastionerne på et gammelt fæstningsværk. Ruinagat har brudte linjer, der går på kryds og tværs af hinanden. Øjeagat har struktur som et øje - er der i samme sten to "øjne" ved siden af hinanden og med ligesom en fjerbræmme omkring, kaldes den en ugle-øjeagat.

I skyagat ligger lagene ret diffust, skyagtigt.

 

Nogle agat kan have sprækker, der er blevet udfyldt med stof af en helt anden karakter. Alt efter naturen af disse indkapslinger taler man om mosagat, bregneagat, fjeragat, træagat og landskabsagat. Brune og sorte stene kaldes undertiden mokkasten. Agat med punktformede aftegninger benævnes punktagat og med tætliggende punkter mosquitoa.

 

Takket være agats ofte ret betydelige størrelse, er den siden oldtiden blevet slebet til skåle, pokaler, småflasker o.m.a. Til smykker har den fundet stor anvendelse, og i caméer har man forstået at drage nytte af de forskelligt farvede lag. Stifter af agat har været brugt til polering, bl.a. af forgyldning.


Agat

Agatskål med sølvmontering. Augsburg, Elias Adam (1705-45) (ABR).

 

Agat Antikvitetshåndbog, samlerobjekter, historie, info, reparation, restaurering, mønter, gamle huse, leksikon, stilarter, fagudtryk - Alt er samlet her i antikABC.dk

 

........................................................................................................................

 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.698 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her