Logo

Akvamanile

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

kande anvendt i middelalder-gudstjenesten; ofte i dyreform.

Aquamanile af løvefacon. messing, antagelig Nordtyskland. Middelalderlig

 

akvama'nile (af latin aqua, vand og manus, hånd)


Middelalderlig vandkande med tilhørende fad, brugt til tvætning af præsternes hænder ved kirkelige handlinger. Betegnelsen bruges nu om kander i dyreform (løve, hund, hest, hjort m.v.) af messing eller bronze fra 1100-tallet og fremefter, fremstillet til dagligbrug.

Betegnelsen kommer af det latinske aqua, som betyder vand og manus, som betyder hånd. Oprindelig var a. håndtvætsæt bestående af vandkande og fad og brugtes til rituelt håndtvæt under gudstjenesten. Ikke sjældent var kanden af dyreform, og ved en a. forstår de fleste i dag en kande af form som et dyr. A. kom antagelig til Europa fra Orienten, bl.a. har man bevarede løvea. fra Persien. De er støbt i bronze. I Europa har der været fremstillet a. i Spanien, Italien, Tyskland, Holland, muligvis tillige i England og Danmark. Der er de to sidste steder fundet en del eksemplarer, men man er mest tilbøjelig til at tro, at det drejer sig om importerede stykker.
De europæiske a. er af messing eller bronze, - i middelhavslandene har man haft enkelte eksemplarer i sølv. A. findes foruden som løver i form af hjorte, heste og riddere til hest. Ved de sidstnævnte eksemplarer griber man om ridderen, når der skal skænkes. Ellers er dyrets hale gerne svunget hen over kroppen og fungerer som hank. Skænkerøret kan udgå fra dyrets mund eller - for hestenes vedkommende - fra pandelokken. Ofte er a. smukt ciselerede. De ældste europæiske a. menes at være fra det 12. århundrede, og medens en del kander er bevarede, er de fleste tilhørende fade forsvundet.
Meget sjældent ses a. af form som menneske, kimære eller grif.


Artikel billede


Illustration: 1. romansk, 2. gotisk


Se også Aquamanile.

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 822 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• flammemønster pæreformet motiv i iranske og indiske tæpper

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!