Logo

Albarello

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Albarello

Albarello, italiensk majolica, renæssance (Kunst­industrimuseet).

 

Krukke af fajance, fremstillet i Italien siden 1500-tallet efter persisk forbillede; fortrinsvis anvendt som apotekerkrukke.

Albarello: fajancekrukke af orientalsk oprindelse.  (fra persisk eller barani, krukke)Den har sider, som på midten svejfer let indad. Foroven er der gerne en lille skarp indsnævring, som går over i en lille opretstående krave. Forneden ses en tilsvarende indsnævring og en standrand. Albarello er i virkeligheden en keramisk gengivelse af et led af barnbusstænglen. I Europa har albarello ikke mindst været anvendt i Italien og Spanien, hvor den havde sin glansperiode i 1400-tallet. Undertiden er den forsynet med en smuk lustre glasur, og udsmykningen kan være portrætter, bibelske motiver, plante ornamentik, arabesker etc. Også senere fremstilles der albarello, som også - om end i mindre omfang - har været fabrikeret i Tyskland og Holland.


Albarello


Det er en almindelig opfattelse, at albarello udelukkende har været brugt som apotekerkrukker - dette er imidlertid ikke rigtigt, de brugtes lige så ofte som husholdningskrukker og vaser, hvilket bl.a. kan ses i samtidig malerkunst.


Albarello

Blå-hvid fajance albarello med Pseudo-Kufic-designs, Toscana, 2. halvdel af det 15. århundrede. Apotekerkrukke med lav fod og hals, af cylindrisk form.

 

En albarello (flertal: albarelli) er en type maiolica lerkrukke, oprindeligt en medicinsk krukke designet til at rumme apotekers salver og tørre stoffer. Udviklingen af denne type apotekskrukke havde sine rødder i Mellemøsten i tiden for de islamiske erobringer.

 

Historie

Ordets etymologi er ikke klar. Nogle forskere betragter det latinske ord "albaris" med betydningen "hvidlig", mens andre kritiserer denne fortolkning, da sådanne modtagere oprindeligt blev fremstillet i træ. Pergament var hvidt eller bleget hvidt, så krukken kunne skrives på den. Pergamentet overlapper den øverste halvdel af krukken for at blive fastgjort med en ledning og forsegle indholdet korrekt.

 

Bragt til Italien af Hispano-Moresque-handlende, blev de tidligste italienske eksempler produceret i Firenze i det 15. århundrede. Albarelli blev lavet i Italien fra første halvdel af det 15. århundrede til slutningen af det 18. århundrede og derefter. Baseret på persisk design, der siges at efterligne bambus (det traditionelle fremstillingsmateriale), er krukkerne normalt cylindriske med en let konkave talje. Variationer i størrelse og stil kan ses fra region til region, der spænder fra 10 cm til 40 cm i højden. Sådanne krukker tjente både funktionelle og dekorative formål i traditionelle apoteker og apoteker og repræsenterede status og rigdom. Krukkerne blev generelt forseglet med et stykke pergament eller læder bundet med et stykke ledning.

 

Maiolica-pottemagerens optagelse med udsmykning og design er intetsteds mere bevis end på albarelli under renæssancen. Almindelige designtemaer inkluderer blomstermotiver mod en hvid baggrund til mere detaljerede designs såsom portrætter af en kerub eller præst og kan omfatte en etiket, der beskriver krukken. Specifikke dekorationsformer er nu forbundet med forskellige italienske placeringer, herunder Firenze, Venedig, Gerace og Palermo på Sicilien.


Albarello Antikvitetshåndbog, samlerobjekter, historie, info, reparation, restaurering, mønter, gamle huse, leksikon, stilarter, fagudtryk - Alt er samlet her i antikABC.dk

 

........................................................................................................................



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.781 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her