Logo

Aubusson

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Aubusson

Louis Seize-stol med Aubusson-betræk (ABR).

 

Fransk by, hvor der fra middelalderen har været fremstillet tæpper og gobeliner. Fabrikkernes glansperiode nåedes omkring midten af 1700-tallet. Allerede i 1400-tallet havde man i den centralfranske by Aubusson en fabrikation af vægtæpper, som imidlertid var fordelt på mange små værksteder. I 1665 samlede Colbert de lokale tæppevævere i »Manufacture de Tapisserie«, og virksomheden fik en slags officiel status samt tilladelse til at signere sine arbejder MRDA, hvilket står for »Manufacture Royale d'Aubusson«. Det lykkedes vel ikke at hæve kvaliteten af vægtæpperne til noget enestående, men motiverne er djærve og umiddelbare, og helhedsvirkning en meget dekorativ. Man satsede fortrinsvis på at tilfredsstille efterspørgslen på vægtæpper hos den bedre stillede middelstand.
I anden halvdel af 1700-tallet supplerede man med gulvtæpper, de er i lighed med vægtæpperne vævede i en fin kelim-teknik, de er ikke knyttede og har altså ingen luv. Gulvtæpperne findes i mangfoldige bundfarver såsom mørkeblå, lyseblå, brune, elfenben, gul og lys oliven.
Motiverne er i 1700-tallet gerne medailloner med blomster i elegant naturalistisk udførelse samt mere stiliserede blade blandt ranker. Borten kan f.eks. være en bladstav omvundet med bånd. I begyndelsen af forrige århundrede havde fabrikken sin glansperiode. Man arbejdede både med empiren s mønstre og med mønstre, der var inspirerede af orientalsk tæppekunst. Disse sidste tæpper udmærker sig gerne ved stor farverigdom og en meget omhyggelig udformning af motiverne. Undertiden indvævede man såvel guldsom sølvtråde i tæpperne, og forskellige mønsterdetaljer kunne udføres med silke. Ofte lagde a. sig tæt op ad Savonnerie-fabrikkens produktion. A. fabrikken er stadig virksom.

Aubusson - fransk by, berømt for sine gobeliner. Se Gobelin.

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 702 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• brystblænding blænding under vindue
• petit petit (fransk lille) 8 punkts trykskrift

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!