Logo

Kamfertræskister

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kamfertræskister

Kamfertræskiste med messingbeslag. Orienten. 1700-tallet (Kunstindustrimuseet).

 

Er af ostindisk (kinesisk) oprindelse fra 1700- og 1800-tallet. Kamfortræet blev benyttet som materiale, fordi det ydede beskyttelse mod insektangreb, bl.a. møl.

K. laves enten i blankt træ med ornamenterede messingbeslag i hjørnerne eller rigt udskårne.

Hjemført fra Kina i 1700- og 1800-tallet. Træet ydede beskyttelse mod bl.a. mølangreb. Udført i glat udgave med messingbeslag i hjørnerne. Findes også rigt udskårne.

En klædeskiste, som bragtes til Europa fra Kina eller Indien fra anden halvdel af 1600-tallet og fremefter. De kan være med udskæringer - ofte de kinesiske kister - eller med blank overflade. Mange k. er med smukke messingbeslag i gennembrudte mønstre. K. opnåede stor popularitet på grund af kamferens evne til at holde møl på afstand. - Nutidens groft udskårne k. er kinesiske, og det er vel en smagssag hvor attråværdige de er, men for så vidt de virkelig er af kamfertræ (det er nemlig ikke altid tilfældet, undertiden har man blot gnedet andet træ med kamferolie) vil de i flere menneskealdre kunne holde insekter fra det tøj, som lægges i dem.

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.997 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1280722-11-2019 10:08:18 Anette Kellmer
Jeg har arvet en ca 70 år gammel udskåret kamfetræskiste. Den er utrolig beskidt på låget/ i alle kroger. Hvordan kan jeg bedst gøre den ren? På forhånd tak.