Logo

Katteøje

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
i chrysoberyl og ædelstene af kvartstypen kan det ske, at en gruppe krystaller eller mikroskopiske hulrum ligger i et bestemt lag og alle orienterede i den samme retning. N år stenen slibes rigtigt, vil det indfaldende lys brydes på en bestemt måde af alle disse partikler eller smårum, og de vil reflektere det, så det ser ud som om der gik en hvidlig skinnende stribe gennem stenen. Drejes stenen, bevæger striben sig. Det er gunstigst at slibe en ædelsten med k. som en halvkugle - cabochon. Man kalder også k.virkningen for chatoyance, og fænomenet kan tillige iagttages på en sten som turmalin, hvor k.-tegningen dog sjældent står så klar og skarp.
Mest efterspurgt er chrysoberylk. også kaldet orientalsk k., det findes på Ceylon og i Brasilien. Et andet navn for det er cymophan. Den mest efterspurgte farve er honninggul, men stenen findes også i grønne nuancer fra oliven til mørkegrøn. Hvis der forekommer chatoyance i brunligt kvarts, kaldes det et tigerøje, medens en blå type benævnes falkeøje. Begge disse stene findes i Sydafrika, og de har udover den lysende stribe et udtalt silkeskær.
Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 672 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.