Logo

Øresundsvejens station, Amager 1907

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Øresundsvejens station, Amager 1907

Station og godsekspedition, Øresundsvej, Amager

Opført til Amagerbanen i 1907. Tegnet af DSBs hovedarkitekt Heinrich Wenck. Rummede ventesal, kontor, privatbolig for stationsmesteren og kundetoiletter.

 

En typisk lokalbane med en række typiske små stationer

Øresundsvej Station lå på den private Amagerbane, som blev oprettet til både person- og godstransport. Amagerbanen var livsnerven for de mange store og små firmaer og fabrikker, som blev bygget der i første halvdel af 1900-tallet. Firmaerne skulle have fragtet råvarer lige til døren - og de skulle have de færdige produkter transporteret videre på en effektiv måde.
Enkelte store virksomheder havde egne private sidespor, så gods kunne køres lige til døren. Mindre firmaer tæt på Øresundsvej Station fik gods kørt til stationen, hvor læssearbejdere lastede varerne om på lastbiler og hestevogne.

I begyndelsen af 1930-erne udvidede Amagerbanen sit virke med et stort omnibusnet, og i 1938 valgte man at lade omnibusnettet overtage jernbanens persontrafik. På grund af de særlige forhold under krigen måtte banen dog overtage persontransporten i årene 1940-1947.

Stationen på Øresundsvej blev, da persontransporten helt stoppede, til godskontor, hvor både firmaer og private fik ekspederet pakker og fragtordrer. Jernbanen blev overdraget til DSB i 1974.

De lokale beboere, banearbejderne og fabrikkernes læssearbejdere kom på den hyggelige station, hvor godskontorets bestyrerinde altid havde en tår kaffe på kanden, når man stak hovedet ind.

Til gengæld for arbejdet på godskontoret fik bestyrerinden og hendes familie fri bolig på stationen.

 

bestyrerinde med mand og barn foran hovedindgangen 1968

 

Stationen skulle rives ned på grund af metrobyggeriet. Frilandsmuseet overtog derfor stationen, som skal genopføres i museets Andelsby.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.456 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her