Logo

Spindelpresse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spindelpresse (fransk: Ballancier, engelsk: Screw Press, svensk: Spindelverk) eller skruepresse består af en kraftig jernramme ....

Fransk medalje fra 1797 med afbildning af en spindelpresse. På bagsiden står at det er en forbedret udgave som Leonard Toumu var mester for.

 

Spindelpresse (fransk: Ballancier, engelsk: Screw Press, svensk: Spindelverk) eller skruepresse består af en kraftig jernramme, i hvis øverste vandrette del der findes en bronzebøsning med skruegang (ofte fladgevind). Heri er iskruet en jernspindel, der øverst er forbundet med en stor svingarm med vægtkugler (inertisvingmasser) i begge ender. Den nederste del af spindlen nykker på en styret glideanordning mellem rammens lodrette dele, og nederst på denne glideanordning sidder den ene del af stemplet fast, medens den anden er placeret på rammens nederste del.

 

Sådanne maskiner kendtes allerede omkring år 1500, men brugtes dengang kun til at udstanse blanketter til mønter. Den er første gang brugt omkring 1530, da en italiensk medaljør, Benvenuto Cellini, prægede mønter for pave Clement VII. I 1551 blev en maskine forevist af guldsmed Marx Sehwab for den franske konge, og i 1561 medbragte en flygtet fransk mønttekniker Meystrell en kopi af en spindelpresse til England, hvor maskinen var i funktion i 10 år.

 

Modstanden mod disse maskiner var dog stor, og almindelig indpas vandt de først ca. 1670-1690, og herefter var det den almindeligste prægemaskine til omkring 1830, hvor den Uhlhornske knæledspresse vandt indpas. En mekaniseret form af spindelpressen er den såkaldte friktionsspindelpresse, der mange steder den dag i dag anvendes til medaljefremstilling. Se endvidere hammerprægning, slagværk, valseprægning og knæledspresse.

 

Lit: D.R. Cooper: The Art and Craft of Coinmaking, London 1988 s·51-60, 159-165: NR nr.36 (1993) s·34-35·

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.435 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her