Logo

Spintriae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spintriae er betegnelse for en speciel type romerske tesserae med erotiske fremstillinger og symboler, med tallene fra I til XVI på bagsiden

Romerriget: Spintria 1. årh. e.Kr.

 

Spintriae er betegnelse for en speciel type romerske tesserae med erotiske fremstillinger og symboler, med tallene fra I til XVI på bagsiden. Man ved ikke ret meget om disse tegn, som stammer fra den tidlige kejsertid, men man gætter, at de måske har været adgangstegn til Roms mange bordeller. Oprindelsen til navnet er et græsk ord, der er synonym for »den unaturlige utugt en mand lader sig drive til«.

 

Den romerske historieskriver Sueton skriver i sit værk fra ca. 120 e.Kr. om de romerske kejsere kap. 43: »Under sit ophold på Capri indrettede Tiberius nogle værelser til hemmelige udskejelser på dertil indrettede bænke. Og han samlede hele horder af liderlige kvinder og mænd, der var i stand til at opvise de mest horrible former for samleje. De gik under navnet spintriae og praktiserede deres kunst tre ad gangen i samme favntag for kejserens øje for at stimulere majestætens potens«.

 

Lit: T.V. Buttrey: The Spintria as a Historical Source, Num. Chronicle (1973) Ser.7 Vol.13 s.52-63: Bo Bäfverstedt: Romerske »bordellmynt«, Recip Reflex årg.4 1971 nr.12, Stockh. 1971 s.15-19: NNUM 1972 s.238.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.420 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her