Logo

Tepenge – temønter, tebriketter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tepenge (svensk: Tegelte). En form for naturalpenge, der af samlerne normalt går under betegnelsen primitive betalingsmidler

Moderne temønt (efter 1948) på 1,125 kg i størrelsen 188x238 mm. Den kinesiske tekst forneden betyder: Kinesisk te industri corporation. Chao Li Qiao briket te fabrik.

 

Tepenge (svensk: Tegelte). En form for naturalpenge, der af samlerne normalt går under betegnelsen primitive betalingsmidler. Tebriketter eller murstenste, som de også kaldes i Danmark, har været anvendt i lang tid i Vestkina, Tibet, Rusland samt Mongoliet og består af sammenpresset te af varierende kvalitet. De findes i et utal af former og størrelser og med mange forskellige motiver og med tekster på både kinesisk, manchurisk og ukrainsk. De fleste tepenge var ofte på bagsiden inddelt i felter, som kunne bruges som »byttepenge« (småmønt).

 

I 1890'erne indførtes fra Kina til Tibet 10-13 millioner tebriketter årligt. Værdien af tebriketter var skiftende efter kvalitet og de egne, hvor de cirkulerede. I svært tilgængelige områder langt fra produktionsstedet opnåedes de højeste priser. De fleste, der har rejst i Centralasien i 1800-tallet, beretter, at det mest universelle betalingsmiddel var sølv (sycee) og temønter. Det fortælles, at kineserne, da de indvaderede Tibet efter 2. verdenskrig, medbragte temønter, for hvilke de købte heste undervejs.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.478 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her