Logo

Valseprægede mønter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Valseprægede mønter er mønter præget i et møntvalseværk eller lommevalseværk. En del kendetegn på disse mønter gør at man kan skille dem ud som valseprægede  Valseprægede mønter

Ten med to ikke udstansede valseprægede svenske 1/6 øre s.m. (sessling) 1673 fra Karl Xl (1660-1697) (SM 363a).

 

Valseprægede mønter er mønter præget i et møntvalseværk eller lommevalseværk. En del kendetegn på disse mønter gør, at man kan skille dem ud som valseprægede. For det første har de ofte et lidt hvælvet udseende, dernæst er forside og bagside altid med en bestemt orientering i forhold til hinanden, som f.eks. op-op eller op-ned.

 

Hvis tandhjulene, der forbandt de to valser, var lidt slidte, skete en forskydning under prægningen. Når mønterne bagefter blev udlokkede eller udstansede, sørgede man for, at det motiv, der vendte opad, blev centreret under udstansningen. Derved fik det bagvedliggende prægebillede, der var lidt forskubbet, ikke hele præget med. Sliddet kunne endda være så grelt og have medført så stor forskydning, at der kunne ses to halve præg på bagsiden.

 

Imellem stemplerne på valsen indsloges ofte stjerner, prikker eller andre tegn, så der stadig var hold i materialet mellem to indgraveringer. Et andet kendetegn ved valseprægede mønter er det forhold, at motivet skal graveres ovalt for at give et cirkelrundt aftryk, fordi præget følger valsens krummme overflade. Forsyndede man sig mod dette forhold, fik man mønter, hvor den cirkelring, der adskilte tekst og motiv, var en smule oval.

 

- se også Ovale møntbilleder.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.377 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her