Logo

Empire ca. 1810 - ca. 1830

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Empiren - "kejserstilen" - opstod i Frankrig som en værdig ramme om Napoleon, som på alle områder ville fremstå som det forventedes af en kejser. De franske empiremøbler af mahogni med forgyldte bronzeornamenter var "tunge" og pompøse, men da empiren kom til Skandinavien, var den blevet tilpasset til en mindre tung og mere beskeden stil.

Nyklassicisme i lettere udgave
Louis XVI' ens nyklassisistiske ornamentik går igen i empiren, men nu er stilen enklere og mere "stram". De udskårne guirlander, kanneleringer osv. inspirerede af antikken, bliver nu udført som intarsia (indlægninger), og nye ornamenter som ovaler og rhomber tages i brug. I Danmark er empirestilen i virkeligheden nok mere påvirket af den engelske stil regency, der er samtidig med den fransk empire. Regency stilen står netop for en "stringent" og klar form. Materialerne er mahogni med indlægninger og på de franskinspirerede møbler ofte ornamenter af forgyldt bronze. Man stræbte efter et helstøbt indtryk og farveskala, og møblernes betræk gik således ofte igen i gardinerne og på væggene.
Denne nye helhedstanke førte med sig, at man begyndte at lave sammenhængende møblementer med stole, sofaer og borde med samme form og dekoration.
Betræk
I de højere sociale lag var empiremøblerne ofte betrukne med silkestof i stærkt grønt, rødt eller gult med mønstre med f.eks. lyrer i guld. Meget almindelige var stribede stoffer med 4-5 cm brede striber - ofte med en bladranke i hver anden stribe.
I borgelige hjem var det almindeligt med mere slidstærke betræk. Lærredsstof og hestehår i sort eller brunt eller sort voksdug som en erstatning for læder. Trykte ensfarvede bomuldsstoffer, hvide eller sorte var almindelige, ligesom silke- og uldmoire i stærke farver.
Empire - stærke farver og brede striber samt smalstribet bomuld til overtræk.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.515 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her