Logo

Kommode med gabende skuffer og store revner i siden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En valnøddefineret 1800-tals kommode har store revner i siderne, skufferne gaber og er svære at trække ud. Styrelisterne på kommodens inderside er blevet for lange efterhånden som træet i kommoden er skrumpet af alder og tør centralvarme og har spændt sidestykkerne ud, så de er revnet.
En almindelig skade på gamle kommoder.

Gabende skuffe. Her er styrelisterne taget væk, savet et par centimeter kortere og sat på plads igen. Styrelisterne rører faktisk ikke kommodens bagside - træet skal kunne arbejde. De er også sat nogle millimeter længere ind - en stribe lyst endetræ er synligt. Dermed styres skuffen bedre på tværs.
Skuffen er nedslidt. En dyb ridse er opstået p.g.a. et opstikkende søm, hvilket bidrog til at skuffen gik trægt. Sømmet fjernes. Den ujævne liste høvles jævn, men længst fremme ved skuffens forside anvendes i stedet et stemmejern, så forsiden ikke beskadiges.Ofte har et søm eller en anden ujævnhed i skuffens sidestykker ridset dybe spor i glidelisterne og endda beskadiget fineren på forsiden. Sømmet fjernes. Skaderne er her udbedret ved fastlimning af en gammel fyrreliste, et stykke fyrretræ på forkanten og en lille bid valnøddefiner. Nu glider skuffen bedre.
En tynd liste limes på det ned høvlede sted med koldlim, og sættes i spænd i mindst en time med ekstra trælister mellem tvingerne og det limede. Til sidst høvles listen så den passer, og den gnides med paraffin for at glide bedre.
At lime en revne. Revnen i kommodens side udvides lidt med et stemmejern ned til der, hvor sprækken er bredest. En "streg" koldlim lægges på og arbejdes ind i revne med tommelfingeren.
Sæt siden i spænd. De lange skruetvinger presser sprækken sammen. Skruetvinger er desuden placerede på yder- og inderside for at presse i eksakt niveau. Klodser mellem tvinger og træ beskytter træet mod mærker. Papir sørger for klodserne ikke limes fast.
Med en tynd bordkniv føres limen ind i reven. Derpå "masserer" man igen lim ind med tommelfingeren. Tør overflødigt lim væk med en fugtig klud. Lim revnen på samme måde fra indersiden.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.470 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her