Logo

Marmorering af potteskabets top

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Potteskabets top grundmales tyndt; det gør ikke noget, at den oprindelig farve lyser igennem. Penslen "stødes" i den våde maling, så penselstrøgene undgås. Svamp kan også bruges.
Farvepigmenterne som skal bruges til marmoreringen. Forbilledet er et stykke portugisisk marmor. Engangsbægre, gamle yoghurtbægre og lignende er gode at blande farve i. Grundblandingen uden pigment er (fra oven) tilsat: Titanhvid, engelsk rød, gul okker og grå umbra. Pensler, som kan bruges ved marmorering: En gåsefjer erstatter den dyre specialpensel kaldet sabelslebbert, tynde dekorationspensler af mårhår - et par tapes sammen til dobbeltpensel - og et par flade modiere, hvoraf den ene anvendes til fordrivning.
Omkring en time efter grundmalingen kan man begynde marmoreringen, grundfarven må godt blande sig med de øvrige lag. Zinkhvidt duppes på med svamp. Den grårosa grundfarve skal kunne skimtes igennem. Man går straks videre og maler "vådt i vådt" med engelsk rød i diagonale bølgebevægelser. Læg strøg parallelt og krydsende for at give malingen dybde. "Motivet" skal gå ud over kanten for at give indtrykket af en massiv marmorplade.
Farven fordrives (jævnes ud) med modieren. Tør penslen af med en klud mellem hvert strøg. Fordriv først i den ene retning for at give mønstret bevægelse, og så i den anden. Forstærk effekten ved at "stiple" med grå umbra - en skade i kanten får ekstra gråt. Dup igen over med tyndt hvidt med svampen og læg nye mønstre på omtrent efter de gamle. Kryds gerne linierne; det giver dybdevirkningen, som bygges op af flere omgange.
Fordriv igen med modieren, som skal være tørret ren mellem hvert strøg. Det er vigtigt at fordrive farven ordentligt så man får en naturlig "udflydende" effekt. Når malingen har tørret ca. en uge, børstes overfladen med en blød børste for at give glans og dybde i farven. For at gøre overfladen mere modstandskraftig lakerer man med halvblank lak. Herved opnås også yderligere dybde i farven og "marmorglans". En mere mat overflade kan man få ved, efter nogle minutter, at gå fladen over med tør pensel uden lak og børste overfladen op.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.717 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1164615-06-2017 16:04:42 Ann
Det bliver et fantastisk flot resultat at male med ægoiltempera. God side at blive klogere af.
1164515-06-2017 16:03:04 Ann
Jeg har set arbejdet med ægolietempera udført på møbler med et flot resultat

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her