Logo

Overfladebehandling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Til polering anvendes lys shellak, mørk shellak og citronshellak. I den store flaske er denatureret 99% sprit og i den lille paraffinolie, der bruges som polereolie. Pimpsten knustes før fint, nu anvendes det færdigpulveriseret.

Forskellige slags overfladebehandlinger
For at få glansen frem i de forskellige træsorter og for at beskytte overfladen, har man benyttet forskellige former for voks, olier og harpikser. Med overfladebehandling mener man først og fremmest boning og polering. Ved boning fyldes træets porer ikke, som de gør ved polering.
Boning udføres som regel med vokspasta af bivoks, voks boning (almindeligt i 1500-tallet) med olie, olieboning, eller med politur, politurboning (som anvendtes fra slutningen af 1600-tallet). Overfladen bliver modstandskraftig og let at reparere.
Polering udføres med en række forskellige harpikser opløst i sprit eller terpentin. Den mest almindelige harpiks er shellak, et sekret fra lakskjoldlusen, som lever på visse ficusarter. Overfladen bliver blank, glat og hård og fremhæver træets farve.
Anvendelsen af shellak påbegyndtes i slutningen af 1700-tallet, men i starten til boning, såkaldt shellakboning, finboning eller engelsk boning. Med empiren i begyndelsen af 1800-tallet kom shellakpolering, eller såkaldt franskpolering, en kompliceret metode, som giver høj glans. Franskpolering var især almindelig på 1800-tallets mahognimøbler.
I en kort periode i begyndelsen af 1900-tallet blev amerikansk fernis anvendt. Det dannede en gul hinde og krakelerede let.
Celluloselak anvendtes fra 1920'erne. Celluloselak er mere modstandskraftig mod varme, vand og sprit end shellak.
Endnu stærkere og mere modstandskraftig er plastlakkerne, som fremkom i 1950'erne. Man må aldrig anvende moderne plastlak på ældre møbler. Celluloselak bør man heller ikke anvende - undtagen selvfølgelig på nyere møbler som allerede er celluloselakerede.
En kommode med overfladebehandling i forskellige stadier: øverste skuffe er renset for gammel overfladebehandling. Anden skuffe er bonet med politur tre gange, men porerne er åbne - kendetegnet for boning. Tredie skuffe er franskpoleret og har helt lukkede porer og en overflade med højglans. Nederste skuffe er poleret og derefter matteret - det rigtige for denne type kommode.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.938 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
624-03-2014 20:28:25 Hans Rask Jensen
Jeg har nogle gamle møbler i forskellige træsorter, som skal poleres og ringes up to date. Kan I hjælpe mig med det ?

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her