Logo

Rørfletningen skridt for skridt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
1. En bøgetræsstol af Thonet-type med laset sæde skal have nyt rørflet.
2. Skær det ødelagte sæde væk med en skarp kniv. Gem det gamle rørflet. det er til hjælp for at se. hvordan det tidligere flet har været lavet - især hjørnerne. Gør hullerne grundigt rene for rørrester med et søm eller en syl. Slib ujævnheder og skarpe kanter på sargen med fint sandpapir. Mærk midterhullet af i det bageste og forreste af sargen.3. Første lodrette streng. Sæt et stykke rør i det bageste midterhul med ca. 7 cm ekstra ned hæng fast med en pløk. Spænd det fast i det forreste midterhul med den blanke side opad. stik det ned i hullet ved
siden af og tilbage igen. Vær nøje med at røret ikke snor sig. og at det ligger tæt mod sargens underside. Rørene skal være jævnt spændte. Vær opmærksom på. at rørene virkelig ligger parallelt. når du trækker dem i hjørnerne. Ofte må man springe nogen huller over. Kontroller med den gamle flet. På dette sæde. der har rundet sarg. efterlades et hul tomt i det forreste hjørne. så de lodrette rør løber parallelt.
4. Første vandrette streng. De vandrette flettes ikke med de lodrette, men ligger blot ovenpå. Deres funktion er at holde fletten jævnt strakt. Flyt tidligere pløkke med efterhånden, undtagen pløkke, der holder løse ender. I de bageste hjørner efterlades to huller tomme, i de forreste et hul - se foto 5.
Træk herefter den anden lodrette streng i samme huller som de første oven på de tidligere lag - flet ikke. Begynd på midten og arbejd ud mod siderne.
5. Nu ligger der tre lag flet oven på hinanden uden, at de er flettede sammen. Det andet lag lodrette holdes noget til højre af det første.
Det er nu tid til den flettede vandrette streng, og nu det bliver svært: Arbejd fra side til side, forfra og bagud på stolen. Sæt hvert rør fast med en pløk, flet under første par lodrette, op imellem og under ved de næste osv. Bøj enden af strået, så det er lettere at "fiske" op mellem de lodrette. Kontroller med en lineal, at rørene fører lige over til det modsatte hul. Ret til med skruetrækker eller fladtang.
Når den vandrette streng er færdigt, fugtes hele arbejdet. Derefter rettes rørene til ved at man samler rørene parvis, så hullerne imellem bliver kvadratiske. Gennem disse skal diagonalerne flettes.
6. Start med at flette den diagonale streng - tegning B - fra det bageste hjørne. Pløk rørene fast og før dem over første par vandrette og under første par lodrette gennem de store mellemrum mellem parrene. Hold hvert rør så strakt som muligt og stræk efterhånden; men forsigtigt så det ikke knækker.
Til slut flettes den anden diagonale streng fra det modsatte hjørne - tegning C - i en ret vinkel på de første. Denne gang under de vandrette og over de lodrette. Sæt to diagonaler i samme hjørnehul. Er det svært at overskue, hvilket hul man skal vælge, kan man vente med at fæstne til man har flettet.
Sammenlign med det gamle flet. Fugt enderne, så de ikke knækker, når de fæstnes. På fotografiet ses begge diagonalfletninger.

7. Kantning. Kanten færdiggøres ved, at man slår en pløk - af længde som sargens højde - i hvert hul. Pløkkene skal være af en tykkelse, så de går stramt i hullerne. Fugt først. Ved hjælp af dornen slår man pløkken e i niveau med sargen. Men vær forsigtig, rørene kan let blive beskadigede! Skær rør, der hænger ned, i niveau med sargens underside. Man kan også lave en lidt mere kompliceret kantning med bredere rør som kantebånd, men den kantning, der her er beskrevet, er den mest almindelige på ældre møbler.Det rørflettede sæde er færdigt. Det mørkner noget med tiden. Hvis man vil, kan man bejdse det mørkere, det skal tørre ca. en time. For ikke at smitte af, skal det shellak-bones een gang.
For at gøre sædet mere smidigt, pensler man det på undersiden med en blanding af 25 g bivoks til 2,5 dl vegetabilsk terpentin, der opløses i vandbad til en tyktflydende konsistens. Lad det tørre en uge. Gnid voks resterne væk med en klud.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.717 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her