Logo

Stabilisering af vakkelvorn stol

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Gamle, håndværksmæssigt udførte stole er samlede med tapper, som er spærrede med dyvler. N år tapperne tørrer. ind bliver stolen vakkelvorn. Ofte limede man også stolene, men er en sådan senere blevet afsyret, er det sandsynligt at syren har opløst limen og at stolen også af den grund er begyndt at rokke. For at udføre en ordentlig reparation kan man bære sig ad på flere måder:

Skil hele stolen ad ved at slå eller bore dyvlerne, som låser tapperne, ud. Nummerer tapper og huller, så stolen bliver samlet rigtigt igen bagefter. Skrab al gammel lim grundigt væk. Lim med trælim. Sæt dyvlerne i igen. (hvis nødvendigt: nye). Pres delene sammen mens limen tørrer.

Behøver stolen yderligere stabilisering, kan man sætte klodser i sargens hjørnevinkler. En mere skånsom metode er at lime stolen uden at skille den ad. Man borer et hul, ca. tre mm i diameter, fra sargens underside ved tappen og ind i stolebenets centrum, hvor tapperne mødes.

Med en sprøjte presses lim ind i hullet. Limen spreder sig i mellemrummet ved tapperne og stabiliserer stolen. Hvis ikke stolen tidligere har været limet, men bare har været holdt sammen af tapperne - hvilket ofte er tilfældet med almuestole - kan man anvende træ lim fra en flaske med tud og sprøjte direkte fra den. Har stolen derimod været limet, bør man anvende varm lim, altså gammeldags animalsk lim, som forener sig med den gamle tørre lim, der er af samme type. Dette gør trælimen ikke.

Efter limningen slås en lille dyvel i borehullet, og den skæres af i niveau med stolebenet. Hvis stolen er i meget dårlig stand, f.eks. svært ormædt, kan man gå enklere til værks. Dette stabiliserer dog ikke stolen i samme grad. Man skruer og limer simpelthen træklodser fast inde i sargens hjørnevinkler. Anvend aldrig vinkeljern eller andre metaldele til at stabilisere en gammel stol. Metallet skader det sprøde og tørre træ og reparationen gør mere skade end gavn.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (16 stemmer)
Siden er blevet set 9.256 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her