Logo

Skævt og revnet klapbord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
At få et skævt og revnet bord pænt igen kræver en del arbejde. Man har brug for et par lange skruetvinger, og desuden er det godt at have en elektrisk rystepudser.
Klapperne løsnes fra understellet. Hængsler og bolte fjernes. De to lister under hver klap fjernes og slibes rene for lim, ligeså de udfasede spor, hvor de har siddet.

Store revner i pladen kan være opstået, hvor den tidligere har været limet sammen. I så fald brydes fugen op, kanterne renses for gammel lim og limes sammen med snedkerlim. Derpå lægges pladen i spænd mellem to skruetvinger. Beskyt kanterne mod trykmærker ved at lægge lister imellem.

For at få klapperne plane lægges de på gulvet med undersiden opad. Inden for de udfasede spor lægges lægter, og oven på disse sættes lange lægter i spænd mod f.eks. loftet, hvis det er muligt. Dette gøres, for at klapperne kan spændes plant mod gulvet. Pas på at gøre det lidt ad gangen, så klapperne ikke går i stykker.

Listerne skydes på ny ind i de udfasede koniske spor. De skal ikke limes fast, så revner pladen igen. Træet skal have mulighed for at arbejde i takt med varierende luftfugtighed. Hvis midterpladen også er skæv, behandles den på samme måde som klapperne. Plade og klapper bør ligge længe i pres helst en eller to måneder. Bagefter slibes de med maskine eller med hånden, og børstes rene.

Revner udbedres: Bland lidt savsmuld i snedkerlimen, så det får samme farve som bordpladen. Pres limmassen ind i revnerne med en stålspartel og lad det tørre. Gentag processen til sprækkerne er helt fyldte. Overfladen finslibes i træets retning med sandpapir, som er foldet rundt om en slibeklods. Først nr. 3 og bagefter nr. 000.
Underdelen slibes i hånden.

Er bordet forsynet med en gennemgående skuffe, kan glidelisterne være slidte så skuffen løber trægt. De udslidte glidelister bør så erstattes med nye. For at forhindre, at man kan se det nye træ, kan man lade det yderste af de gamle lister sidde tilbage.
Hvis brædderne i bunden af skuffen er tørret ind og er gået fra hinanden, bør de tages ud, limes sammen og sættes fast igen med dyvler og lim.

Hængsler og skruer sættes fast igen. Ofte sidder hængslerne således, at der opstår et kraftigt mellemrum mellem klapperne og midterdelen, når bordet er slået op. Man kan i så fald lukke de gamle skruehuller med dyvler og bore nye lidt længere inde, så klapperne slutter mere tæt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.443 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her