Logo

Døre - installering af cylinderkasselås

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den sikkerhed, der ydes af en kasselås kan variere fra simple, overfladefastgjorte smæklåse til cylinderkasselåse, der går gennem døren og som, hvis de kun kan betjenes med nøgle, kan være lige så effektive som gode indstemmede låse. Sikkerheden på en kasselås afhænger af, hvor mange tilholdere (også kaldet "gæk") den indeholder - en sikker lås skal indeholde mindst fem. Kasselåse har altid en "bolt", der kan bruges til at slå låsen fra, når man vil kunne gå ind og ud.
Spørgsmålet om, hvor effektiv en almindelig kasselås er, afhænger af hvor godt den er fastgjort til døren og især hvor godt den er fastgjort til dørindfatningen. Selve låsen og dens holder er anbragt på dørens overflade og er kun fastgjort med skruer. Man kan opnå ekstra sikkerhed ved at bruge længere skruer end de medfølgende; de skal dog have samme diameter som de originale.
Cylinderkasselåse passer i størrelsen til alle døre, men låsen vil være lavet til enten højre- eller venstrehængte døre. Cylinderkasselåse kan fås i udgaver, der kun kan betjenes med nøgle. Inden man installerer nogen form for lås, skal man sikre sig, at døren og dørindfatningen er solide; ellers kan døren ganske enkelt sparkes ind.
I modsætning til almindelige kasselåse har cylinderkasselåse en nøglebetjent cylinder, der går gennem døren, hvilket gør den mere sikker.

1. Tag mål og sæt mærker på begge sider af døren en tredjedel nede ad døren, målt fra oven. Hvis låsen er leveret med en skabelon, anvendes denne til at markere midten af hullet til cylinderen. Ellers følges producentens anvisninger med henblik påat finde midterpunktet ved hjælp af en kombinationsvinkel. Bor for i midterpunktet.

2. Bor hullet ud ved hjælp af et spadebor med samme diameter som cylinderen. Undgå at beskadige dørens overflade ved kun at bore, til spidsen lige akkurat dukker op på den anden side. Vend døren om, og bor hullet færdigt fra denne side.

3. Cylinderen med fingertræk eller låsering indsættes i hullet fra dørens forside; hold låsebeslaget op på sin plads. Cylinderens forbindelsesstang skal stikke 12 mm længere ud end beslagpladen. Marker det stykke, der skal skæres bort; hold stangen godt fast med skruenøglen og skær den til med en nedstryger.

4. Genindfør cylinderen med fingertræk eller låsering, anbring beslag pladen over forbindelsesstangen og anvend lange skruer til at fastgøre pladen til cylinderen. Idet skruerne strammes, tilpasses pladens placering, så dens forkant flugter med dørens kant. Der bores for til de mindre skruer, og disse skrues i.

5. Tryk på låsekassens knap, således at fallen er i sin ulåste position, og placer den derefter på beslagpladen, idet forbindelsesstangen tilpasses sprækken på bagsiden af låsekassen. Lad den glide på plads og anvend de små skruer til at gøre låsekassen fast til beslagpladen.

6. Brug knappen til at anbringe fallen i låst position, luk døren ind imod dørkarmen og marker fallens over- og underkant på dørindfatningen. Placer låseblikket på disse blyantsstreg er og rids omkring det med en hobbykniv.

7. Skær langs de ridsede streger med et stemmejern og træhammer, idet stemmejernet holdes i en ret vinkel mod overfladen med skråkanten indad. Skær inden for dette område, og fjern derefter træet til samme dybde'som dybden på låseblikkets flange. Der sluttes af ved at anvende et stemmejern med skråkanten nedad til at fjerne resten af træet i fordybningen.

8. Anbring låseblikket i fordybningen og luk døren for at undersøge, at låseblikket tager mod låseriglen, når den er lukket - om nødvendigt gøres fordybningen større. Når låsen virker, som den skal, bores der for tillåseblikkets skruer, og det gøres fast i fordybningen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.097 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her