Logo

Døre - installering af indstemmet lås

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
På yderdøre installeres der som oftest en indstemmet lås, hvilket kræver at der laves en fordybning i døren tillåsehuset. Der skal udføres et lignende stykke arbejde på dørindfatningen, hvor låseblikket - der tager imod låseriglen - ligeledes skal indstemmes. Sikkerheden på en kasselås angives ved antallet af tilholdere (også kaldet "gæk") - låse med syv tilholdere er de mest sikre, men låse med fem er tilstrækkelige.
Indstemmede låse kan fås i forskellige størrelser, hvorfor man skal måle bredden på dørens lodrette ramstykke, inden man køber en lås. Der er ingen grund til at installere en indstemmet lås i en spinkel dør; døren selv skal være mindst 44 mm tyk og anbragt i en solid indfatning.
Beslut hvor låsen skal anbringes. Hvis låseblikket skulle være forkert anbragt, kan man udvide dets fordybning og anvende et fyldmateriale, såsom pap, inde i hullet. Man kan bruge træcement til at udfylde alt for store fordybninger.
Indstemmede låse, der anbringes inde i selve døren, er den bedste måde at sikre yderdøre på.

1. Hold låsen op mod døren og marker låsehusets placering. Brug en målevinkel til at tegne retvinklede streger hen over dørens kant. Mellem disse to streger tegnes der en streg ned langs dørens midte, og der markeres yderligere to streger i en afstand på halvdelen af låsehusets bredde på hver side af midterstregen. Stregerne ridses op.

2. Brug et borsving med et bor, der passer ind mellem de markerede streger (eller en boremaskine med spadebor) til at bore en række huller inden for den opridsede firkant, ned til samme dybde som låsehuset - hullerne må ikke overlappe hinanden. Brug en stump tape på boret til at angive hullets dybde.

3. Brug et låsejern med skråkanten indad - og en træhammer til at skære lodret ned i hver ende af fi rka nten. Derefter arbejdes der ned langs hver side, idet det overskydende træ forsigtigt høvles bort, indtillåsehuset passer perfekt ind i hullet.

4. Anbring låsen i hullet med riglen ude, således at den kan. tages ud igen. Anbring dækblikket ovenpå og rids rundt om det med en hobbykniv. Fjern låsen, og skær langs med de ridsede streger med låsejernet. Fjern tilstrækkeligt med træ til, at låsen og dækblikket falder på plads.

5. Tag mål og marker nøglehullets placering på hver side af døren ved hjælp af en målevinkel. Rids langs med disse streger med en hobbykniv. Derefter bores der et hul i hver ende af nøglehullet på begge sider af døren (det øverste hul skal være større end det nederste). Der skæres langs med ridserne mellem hullerne med en stiksav.

6. Indersiden af nøglehullet slibes glat ved hjælp af sandpapir viklet omkring klingen på en skruetrækker. låsehuset anbringes i fordybningen og skubbes påplads. Undersøg om nøglen fungerer problemfrit fra begge sider - om nødvendigt udvides nøglehullet inden låsen skrues fast i fordybningen. Dækblikket skrues på.

7. Døren lukkes til med riglen i låst stilling, og riglens placering markeres på siden af dørindfatningen. låseblikket centreres omkring disse mærker, hvorefter selve anslagskassens placering markeres på dørindfatningen. Der bores huller af samme dybde som kassen, hvorefter det overskydende træ fjernes med låsejernet.

8. Anslagskassen anbringes i fordybningen, og der ridses omkring låseblikket med en hobbykniv. Ridserne gøres dybere ved hjælp af låsejernet, hvorefter der fjernes tilstrækkeligt med træ til at låseblikket sidder plant med dørindfatningen. Alt sættes på plads; undersøg at låsen virker korrekt, inden det skrues på plads. Til sidst skrues nøgleskiltene på.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.368 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her