Logo

Døre - nye døre, måltagning og isætning af hængsler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Man kan ønske at udskifte en dør, fordi den gamle er beskadiget, eller simpelt hen fordi man gerne vil have en dør, der er pænere, mere holdbar eller som passer bedre ind i husets stil. Hvad end grunden måtte være, leveres nye døre uden fordybninger til hængsler eller huller til låse, faller eller dørhåndtag - dem må man selv lave. Det samme gælder for dørkarmen, hvor man selv skal lave hullerne til låseblik og falle.
Disse to sider omhandler de to første faser af arbejdet med at installere en ny dør: måltagning og isætning af hængsler. De følgende to sider giver oplysninger om ophængning og isætning af håndtag og falle. Inden arbejdet påbegyndes, skal man sikre sig at dørindfatningen sidder godt fast, og at den side af indfatningen, hængslerne skal sidde i, er lodret.

Måltagning
Begynd med at tage den gamle dørs mål. Hvis man udskifter en dør i et gammelt hus, kan døren være af en anden størrelse end standardstørrelserne; i så tilfælde kan det være nødvendigt at finde en brugt dør fra en specialforhandler (en sådan dør vil have fordybninger og huller til lås, etc., men ikke nødvendigvis på de rigtige steder), eller at bestille en specialfremstillet dør i den rigtige størrelse.
Tag mål af den bestående dørindfatning (ikke af døren); husk, at de fleste fyldningsdøre kan skæres til, så de tilpasses i størrelsen. Der skal beregnes et mellemrum på 3 mm ved dørens overkant og sider, og 6 mm ved dørens underkant.
Da det ikke er sikkert at dørindfatningen er vinkelret, bør dimensionerne checkes på mindst to steder for så vidt angår højden, og mindst tre steder hvad angår bredden. Vær også omhyggelig med at checke tykkelsen. En yderdør skal have den korrekte tykkelse for at passe ind i falsen; ved indendørs døre kan man om nødvendigt flytte dørstoppet. Pak døren ud af dens emballage og lad den akklimatisere sig i et par dage, inden den hænges op.
Indendørs døre skal bruge to 75 mm hængsler, yderdøre skal bruge tre 100 mm hængsler.
Hvis dørindfatningen allerede har fordybninger til hængsler og de gamle hængsler genbruges, eller de nye hængsler passer til, holdes døren på plads på trækilerne, og hængslernes placering markeres på den nye dør Hvis de nye hængsler ikke passer, fyldes fordybningerne ud og erstattes af nye. Hvis man har en ny dørindfatning, bør hængslerne sidde ca. 175 mm fra overkanten og 250 mm fra underkanten; et eventuelt tredje hængsel på yderdøre anbringes midt imellem disse to.
Hvis man har en dybdelære er den det mest nøjagtige redskab, der kan anvendes til at måle et hængseis dybde til brug for fordybningen.

1. Hold døren ind imod dørindfatningen og marker de steder, hvor den er større end dørindfatningen: Tag højde for det mellemrum, der skal bruges på alle sider af døren (se ovenfor). Hvis en fyldningsdør skal reduceres i højden, fordeles det overskydende stykke mellem over- og underkanten, og enderne skæres af med en fukssvans eller rundsav.

2. Dørens kanter vil være grove, så der skal anvendes en stødhøvl til at gøre overfladerne glatte. Begynd fra yderkanterne og arbejd ind imod midten; derved undgår man at flosse enderne. Som alternativ kan man med en skruetvinge fastgøre et stykke affaldstræ plant med dørens kant - dette træstykke vil så optage skaden i stedet.

3. En fyldningsdør reduceres i bredden ved hjælp af en elektrisk høvl eller en bænkhøvl, idet der arbejdes langs de markerede streger; tag lige meget af hver side, og sørg især for at den hængslede side af døren er lige. En let fas (skråkant) på den anden side (uden hængsler) af døren vil gøre det lettere at lukke døren.

4. Placer døren med hængselsiden opad og fastgør den med en skruetvinge. Marker hængslernes placering på døren (se nedenfor). Placer et hængsel på dets mærke, og lad tappen s midte flugte med dørens kant. Rids omkring hængslet med en hobbykniv, og rids derefter hængslets dybde op på dørens forside. Gentag dette for eventuelle øvrige hængsler.

5. Slå forsigtigt med stemmejernet langs de markerede streger med skråkanten vendt indad, og skær derefter træet ud med en række korte slag ved hjælp af en træhammer. Vær omhyggelig med ikke at gå uden for de markerede streger. Gør bunden af fordybningen glat, idet stemmejernet holdes vandret med skråkanten nedad.

6. underSøg om hængslet passer i fordybningen; hængsIets indvendige overflade bør være fuldstændig plan med den omkringliggende dørkant, Dg hængselleddets akse bør ligge nøjagtigt på linie med dørens kant. Om nødvendigt gøres fordybningen større ved hjælp af stemmejernet, idet skråkanten vender opad.

7. Når det er konstateret at hængslerne passer, bores der for til skruehullerne, og hængslerne gøres fast til døren, idet der kun anvendes en skrue pr. hængsel.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.465 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her